Hrvatski radio

Radio Sljeme

Zekanje u Zoološkom vrtu grada Zagreba

05.04.2021.

13:58

Autor: Nevena Saraga

Foto: Radio Sljeme

Foto: Radio Sljeme

Foto: - / -

Zekanje u Zoo vrtu tradicija je koja se u Zoološkom vrtu grada Zagreba održava na Uskrsni ponedjeljak, a ove godine dio je Festivala proljeća u Divljem srcu grada, nove manifestacije koja povezuje buđenje prirode, u prvom redu životinjskog svijeta, s uskrsnim običajima.

Festival proljeća najavilo je oslikavanje velikih uskrsnih jaja, a u akciji su sudjelovali street art umjetnik Boris Bare, studenti Akademije likovnih umjetnosti, polaznici Centra za likovni odgoj, članovi Likovnih udruga i Udruge invalida rada, učenici i umjetnici i vatrogasci iz Javne vatrogasne postrojbe Grada Zagreba.

A životinjama su jutros u nastambama osvanule šarene pisanice. Neke su dobile kaširane pisanice ispunjene omiljenom hranom, a neke kuhana jaja obojena prirodnim bojama, objašnjava edukator Tomislav Krizmanić:

- Pisanice životinjama serviramo na različite načine. Neke životinje inače u svojoj prehrani jedu jaja, poput merkata, mungosa, nekih manjih zvijeri i to je njima prirodan izvor bjelančevina. Kod drugih životinja, mi od kaširanog papira izrađujemo pisanice i onda njih napunimo njihovom hranom i poslasticama. To je dio programa obogaćivanja životnog prostora životinja.

Dio današnjeg programa bilo je i predstavljanje romana za djecu "Pustolovine Tizi Enili: Eksperiment" autora Damira Hoyke:

- Radi se o desetogodišnjoj djevojčici koja mi je, u krugu svojih prijatelja i obitelji, poslužila da dam jedan poticaj i prijedlog za unaprjeđenje načina učenja i podešavanja infrastrukture samog obrazovnog sistema.

Zlatan Hrle iz popularnog hip-hop sastava Soma Dollara snimio je pjesmu "ZOO Song" na kojoj gostuju pjevačica Renata Končić Minea te naša proslavljena violončelistica Ana Rucner. Riječ je o svojevrsnoj himni zagrebačkog ZOO vrta koja će omogućiti novu nastambu novoj stanovnici Vrta koje u Zagrebu nije bilo više od 60 godina - žirafi. No osim toga, u planu su još neki radovi, najavljuje ravnatelj Zoološkog vrta grada Zagreba Damir Skok:

- Prije nego što dođu žirafe i počnemo raditi tu nastambu, trebamo završiti nastambu za vukove, zatim naš projekt "Gradski prozori u prirodu ili Modernizacija II" gdje će do kraja godine biti obnovljen kanal, Prvo maksimirsko jezero, izgrađene nove nastambe za medvjeda, dabra... Uvijek se veselimo kad možemo napraviti nešto novo i lijepo u Zoološkom.

Festival proljeća u Divljem srcu grada trajat će do 11. travnja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.