Hrvatski radio

Radio Sljeme

Zelena akcija: "Planiranje prostornog uređenja usmjereno je na pogodovanje"

31.03.2021.

14:04

Autor: Krešimir Vešnik

Zeljko Lukunic/PIXSELL

Zeljko Lukunic/PIXSELL

Foto: - / -

"Nova gradska vlast mora zustaviti pogodovanja i betonizaciju" napomenuli su performansom iz Zelene akcije i Prava na grada Kažu i da su prošlogodišnjim izmjenama GUP-a, vladajući htjeli prenamijeniti pola milijuna četvornih metara zelenih površina u stambene i poslovne zone.

Vrapče, Siget, Sloboština i Trnje samo su neki od kvartova, u kojima su se zelene zone pokušale prenamijeniti u one građevinske, upozorili su iz Zelene akcije i Prava na grad. U nastavku svoje kampanje "Dosta je! Izađi na izbore!", od buduće gradske vlasti traže raskid s modelom prenamijene i betonizacije zelenih i drugih zona.

"Nužno je da svi kvartovi koji su preizgrađeni imaju kvalitetne i uređene zelene površine, sportsko-rekreacijske zone i prostore društvene namjene", ističe Bernard Ivčić iz Zelene akcije. Kaže da u praksi te zone propadaju, postaju šikare - U konačnici građanima onda te zone postaju strane i ne doživljavaju ih. Tada se javljaju različiti investitori koji onda u sprezi sa Gradskom upravom iniciraju prenamjenu zemljišta. Onda niču stambene i poslovne zone te se srozava kvaliteta života u gradu.

Komunalna i prometna infrastruktura ne prati toliku količinu novoizgrađenih objekata, nastavlja Ivčić - Događaju se onda situacije da zbog tolike količine zabetoniranih površina, u slučaju povećanih količina oborina dolazi, do poplava koje kao što je bilo prošle godine u srpnju. Tolika količina izgradnje, također, onemogućava prirodno zagrijavanje i hlađenje cijeloga grada, postaje potpuno nespreman za prilagodbu i suočavanje sa sve intenzivnijim posljedicama klimatskih promjena. 

Zbog prošlogodišnjih izmjena GUP-a, ističe Iva Marčetić iz Prava na grad, prosvjedovalo je oko 20 tisuća ljudi. Vladajući su, napominje, tada podnijeli više od 90 amandmana na GUP - U tom prijedlogu izmjena su HDZ i Bandić Milan 365 htjeli prenamjeniti pola milijuna kvadrata zelenih površina i površina društvene namjene kako bi pogodovali određenim investitorima koji su im, otprije, poznati.

Princip planiranja prostornog uređenja u Zagrebu, umjesto da bude strateški, usmjeren je na pogodovanje, zaključuje Marčetić. Ta se situacija mora promijeniti, kaže i pa poziva Zagrepčane da izađu na izbore.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.