Hrvatski radio

Radio Sljeme

Zelena akcija protiv toga da fiksni dio računa za otpad bude svima jednak

03.10.2019.

13:08

Autor: Davor Šalat

Davorin Visnjic/PIXSELL

Davorin Visnjic/PIXSELL

Foto: - / -

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike namjerava prisiliti gradove i općine da kroz fiksni dio računa za otpad svim kućanstvima naplaćuju jednako bez obzira na broj njihovih članova. Pripadnici Zelene akcije, prosvjedujući protiv toga, održali su performans ispred zgrade tog ministarstva.

Na ogromnoj vagi, koju su donijeli članovi Zelene akcije, dva kraka stajala su u istoj visini premda je na jednom bila samo jedna vreća sa smećem, a na drugom mnogo njih. Naime, računi za otpad imaju 30 posto varijabilnog i 70 posto fiksnog iznosa, a Ministarstvo ide u izmjenu Uredbe o komunalnom otpadu pa bi sva kućanstva fiksni dio računa plaćala isto. Time bi se višestruko povećao račun za jednočlana i dvočlana domaćinstva te male tvrtke.

- Ministarstvo želi da svi građani i građanke plaćaju isti fiksni dio mjesečnih računa za otpad. Trenutno se taj dio računa po broju osoba u kućanstvu - ako ima manje osoba, niži je taj fiksni dio. Mislimo da bi se Ministarstvo trebalo više baviti time da građani mogu utjecati na iznose svojih mjesečnih računa kroz varijabilni dio, a ne derogirati ovakav model naplate odvoza otpada. Pozivamo Ministarstvo da povuče te izmjene te, također, pozivamo Vladu Andreja Plenkovića da smjeni ministra Ćorića zato jer mu ovo nije prvi ispad - zaključio je Marko Košak iz Zelene akcije. 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.