Hrvatski radio

Radio Sljeme

Zelena akcija upozorila na loše gradsko gospodarenje otpadom

10.05.2017.

22:43

Autor: Krešimir Vešnik

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Transparentom "Zagreb: europska prijestolnica smeća" te videoprojekcijom slika prepunih kontejnera sa smećem koja je bila prikazana na ulazu u Gradsku upravu, članovi Zelene akcije upozorili su na loše gradsko gospodarenje otpadom. Naime, Grad reciklira i odvaja tek 1 posto otpada.

Kako tu situaciju promijeniti objašnjava voditelj gospodarenja otpadom "Zelene akcije", Marko Košak, To se prvenstveno odnosi na uspostavu dobrog sustava odvajanja otpadom koji je prilagođen građanima i koji je njima na kućnom pragu, sustav kontrole, sustav pravedne naplate jer danas građani plaćaju nezakonite mjesečne račune. Također, želimo da sustav napreduje i u smislu da ne nastaje toliko ilegalnih odlagališta, pogotovo ne velikih koje danas nastaju.

Glavna stavka dobrog sustava gospodarenja otpadom, kako kaže Košak, je to da je svaki građanin opskrbljen vrećicom ili malim spremnikom za različite frakcije otpada koji su čipirani, koji imaju svoj bar kod, nekakvu oznaku da bude jasno tko koliko odvaja otpad pa da tako građani sami formiraju svoje mjesečne račune. 

Sam odvojeni otpad mogao bi biti stavljen na tržište recikliranja pa se tako godišnje može zaraditi oko 150 milijuna kuna.

Govoreći o Jakuševcu, Košak smatra kako su najveći problemi neodvajanje otpada te loš sustav kompostiranja čija bi obnova koštala par milijuna kuna koje bi povukao iz fonda za zašitu okoliša i energetske učinkovitosti.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.