Hrvatski radio

Radio Sljeme

"Zelena čistka - jedan dan za čisti okoliš"

23.04.2016.

08:57

Autor: Ana Krois

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Velika akcija čišćenja divljih odlagališta otpada "Zelena čistka-jedan dan za čisti okoliš" i ove će godine po peti put okupiti veliki broj volontera koji će čistiti otpad u cijeloj Hrvatskoj. Divlja odlagališta otpada velika su opasnost za okoliš

Svi zagađujemo, a ovo je prilika da svatko od nas očisti kutak u kojem živi. Promijene kreću od nas samih te nam je želja ovom akcijom osvijestiti građane kako trebaju poći od sebe te omogućiti sebi, ali i svojim potomcima jedno od osnovnih prava - a to je ono na čist okoliš. Na taj način stvaramo zdravije okruženje te kvalitetniji život, rekla je voditeljica kampanje Helena Traub.

A predsjednica Udruge Žmergo Ana Golja poručuje: Ako svatko od nas odvoji par sati svojeg vremena te da danas dođe na njemu najbliži punkt i pomogne u zbrinjavanju otpada, kroz svega par sati, svi ćemo živjeti u ljepšoj i čišćoj Hrvatskoj.

Divlja odlagališta otpada predstavljaju iznimno veliku opasnost za okoliš, prvenstveno zbog onečišćenja tla, zraka i voda, kao i mora. Kao mogući izvori zaraza direktno ili indirektno utječu na zdravlje ljudi i ostalih živih organizama, a u ljetnim mjesecima često su i izvori požara. Većina divljih odlagališta otpada sadrži otpad iz domaćinstava, ali i velike količine građevinskog, čak i opasnog otpada, ističu u Udruzi Žmergo.

U našem će se gradu danas među brojnim lokacijama čistiti i Park prirode Medvednica. Javna ustanova tog parka priopćila je da se i ove godine pridružuje velikoj akciji čišćenja "Zelena čistka-jedan dan za čisti okoliš" te će se od 10 do 14 sati čistiti zapadni, središnji i istočni dio Medvednice. Pozivaju sve posjetitelje, udruge, ljude dobre volje da im se pridruže u najvećoj akciji čišćenja Hrvatske, koja je dio najvećeg globalnog volonterskog pokreta.

Sindikat biciklista čisti Savski nasip

Nakon uspješno odrađene Zelene čistke 2015., udruge BIOM i Sindikat biciklista najavile su da će u akciji sudjelovati i ove godine te će u subotu 23. travnja u 10 sati čistiti Savski nasip od otpada koji se nakupio zbog divljih odlagališta. Pozivaju Zagrepčane da im se i ove godine pridruže u čišćenju. Okupljanje biciklima je ispod Mosta mladosti, s njegove sjeverne strane, u 9,30 sati, od kuda se kreće prema lokaciji čišćenja. Kažu kako je već godinama dio istočnog Savskog nasipa kod željezničkog mosta za Mičevec mjesto koje služi kao divlje odlagalište otpada, a zapravo je mjesto gdje obitavaju razne vrste ptica i frekventno je područje za bicikliste.

Na lokaciji uz Savski nasip kod željezničkog mosta za Mičevec, nedaleko područja značajni krajobraz Savica, gdje koordiniramo čišćenje, postavit ćemo i tzv. 'durbin' pa će građani koji su uključeni u akciju čišćenja moći pod našim stručnim vodstvom promatrati ptice koje ovdje često obitavaju, najavio je Vedran Lucić iz udruge BIOM. Udruga Sindikat biciklista pak napominje kako je ovaj dio nasipa zapostavljen kao biciklistički koridor.

Savski nasip je mjesto koje služi biciklistima Zagreba i prigradskih područja kao alternativni pravac odvojen od gradskog prometa, ali i za rekreaciju pa je stoga veliki problem što je okoliš onečišćen zbog divljih deponija, rekla je Tena Šarić iz Sindikata biciklista.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.