Hrvatski radio

Radio Sljeme

Zelena tržnica do daljnjega ostaje na Žitnjaku

07.11.2022.

12:54

Autor: Damon Balenović/Radio Sljeme

Zelena tržnica

Zelena tržnica

Foto: Radio Sljeme/Hrvatski radio / HRT

Zelena tržnica do daljnjega ostaje na Žitnjaku. Trebala se, naime, preseliti zbog denivelacije Slavonske kod Ulice Siniše Glavaševića. Međutim, natječaj je propao pa su, zasada, propali i planovi preseljenja OPG-ovaca.

Oko 200 OPG-a iz cijele Hrvatske, koji svoje proizvode nude na Zelenoj tržnici, već mjesecima žive u neizvjesnosti. Naime, u svibnju su trebali početi radovi na denivelaciji Slavonske avenije zbog kojih je predviđeno izmještanje Zelene tržnice. No, natječaj je propao te će se ponoviti iduće godine. S bivšom Gradskom upravom dogovoreno je da će nova tržnica biti izgrađena kod obližnjeg trgovačkog centra Bauhaus, ali aktualna vlast tom projektu nije sklona i radije bi na tom prostoru gradili veliki muzejski depo. U zamjenu su OPG-ima ponudili lokacije u Sesvetama i kod Velesajma, no oni ih nisu prihvatili te poručuju da sa Zelene tržnice ne žele otići dok ne dobiju trajno rješenje. 


- Sukladno tome vidjet ćemo kako dalje planirati budućnost Zelene tržnice, u smislu preseljenja. Ona sada neometano radi na Slavonskoj aveniji. Nadamo se da su svi zadovoljni, rekla nam je voditeljica podružnice Tržnice Zagreb, Božena Cvitanović


S Gradom nismo razgovarali još od ožujka, rekla nam je pak predsjednica Udruge povrćara Zagreba i Zagrebačke županije, Marina Galović.


- Ugrožava se egzistencija preko 200 OPG-a iz cijele Hrvatske jer mi kroz desetak dana moramo početi sijati presadnice za sezonu 2023. Mi ne znamo da li da sijemo, koliko da sijemo, gdje ćemo prodavati i kako ćemo završiti. Dogovorili smo se da s ove lokacije ne idemo dok se ne napravi obećana Zelena tržnica kod Bauhausa. Seliti nećemo na nikakve privremene lokacije jer ćemo samim preseljenjem izgubiti oko 30 posto kupaca koji će otići na hladnjaču, na uvoz. I mi ćemo morati zatvarati OPG-ove. Mi se borimo za opstanak, za čistu egzistenciju, a oni to neka shvate kako god žele, kaže Marina Galović.


 Gdje će se i kada premjestiti Zelena tržnica i hoće li ona biti pristupačna proizvođačima i njihovim kupcima? Prema svemu sudeći ova pitanja ostat će bez odgovora barem do sljedeće godine.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Zagrebački dnevnik

"Zagrebački dnevnik" središnja je informativna emisija Radio Sljemena. Donosi najvažnije vijesti iz našeg grada, ali i šire okolice - središnje i sjeverozapadne Hrvatske. Svakoga dana u 16.10 budite uz sljemensku frekvenciju i možete biti sigurni da je sve što u njemu čujete provjereno i aktualno.

Poslušajte u Slušaonici