Hrvatski radio

Radio Sljeme

"Zelene površine više ne smiju biti neiskorištene građevinske parcele"

20.03.2021.

14:14

Autor: Mario Mihaljević

Borna Filic/PIXSELL

Borna Filic/PIXSELL

Foto: - / -

Kandidat za zagrebačkog gradonačelnika Tomislav Tomašević (Možemo!) u subotu je obišao Trešnjevku jug te na jedinoj zelenoj površini u Vrbanima 2 najavio kako će se zalagati da se takve površine više ne smatraju neiskorištenim građevinskim parcelama nego da se njihov broj poveća.

-Zelene površine u Vrbanima nestaju zbog nove stanogradnje. One ne bi smjele biti neiskorištene građevinske parcele što je prostorna politika sadašnje vlasti-.

Zagreb sada ima oko 12 kvadratnih metara zelene površine po stanovniku a europski prosjek je 18 metara. Zato će nam jedna od politika biti povećati broj zelenih površina u gradu a da postojeće čuvamo-, rekao je Tomašević.

Predstavljena je Inicijativa udruge Zeleni Vrbani koja je prije dvije godine tražila da se zelena površina uredi u perivojni park, no Mjesni odbor je to odbio te predložio gradnju dječjeg igrališta, kakvih je već šest u okolici, rečeno je.

-Vrbani su jedan od najbrže rastućih kvartova u Zagrebu i potpuna je sramota je da 14.500 stanovnika ima jednu liječnici opće prakse koja tu praksu obavlja u prostorijama mjesnog odbora. Taj nekontrolirani rast stanovnika koji ne prati društvena infrastruktura ovdje je jedan od najboljih primjera u cijelom gradu. To je sramota i doista tako više ne možemo planirati razvoj grada-, kazao je Tomašević.

Istaknuo je i kako udruga Vestigium, koja organizira niz kvartovskih događanja, pa tako i eko plac na kojemu proizvode prodaju obližnji OPG-ovi, prostor u kojemu djeluje u vlasništvu Grada plaća po tržišnoj cijeni iako se različiti takvi prostori daju ispod tržišne cijene nizu udruga. Umjesto da se takve inicijative nagrade - kažnjavaju se. I to ćemo isto tako zaustaviti, poručio je.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.