Hrvatski radio

Radio Sljeme

Zeleni telefon pao sa 150 na 50 tisuća kuna godišnje

13.03.2019.

12:35

Autor: Magdalena Pongrac

Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: - / -

Zelenom telefonu, besplatnoj usluzi civilnog društva Zelene akcije, Grad je sredstva za prošlu godinu smanjio sa 150 na 50 tisuća kuna. Iz Zelene akcije kažu da je to osveta gradonačelnika Bandića zbog njihove inicijative "Vratite magnoliju" te da će zbog ove odluke ispaštati prvenstveno građani.

Znatnim smanjenjem sredstava za Zeleni telefon građanima se oduzima pravo sudjelovanja u riješavanju okolišnih problema, istaknula je predsjednica Zelene akcije Željka Leljak Gracin. Na ovu odluku čekali su od ožujka prošle godine kad su se prijavili na Javni poziv. Leljak Gracin je uvjerena da je smanjenje za 67 posto posljedica uključivanja Zelene akcije u inicijativu "Vratite magnoliju" koja se borila protiv devastacije okoliša na Trgu žrtava fašizma - Nema za to nikakvog opravdanja, jer nije se smanjivao ni gradski proračun niti aktivnosti Zelenog telefona!

Slično im se dogodilo i 2010. kad su stali u obranu Cvjetnog trga na kojem se tada planirao izgraditi Horvatinčićev shopping centar i podzemna garaža. Tada im je Grad sredstva smanjio s 330 na 150 tisuća kuna. No najnovije smanjenje koje im na raspolaganju ostavlja svega 50 tisuća kuna, ističe voditeljica Zelenog telefona Gordana Klarić, financijska sredstva spustilo je na razinu od prije 25 godina kad je telefon tek počeo djelovati - Prijave sve više rastu, mi imamo više posla, a iznos sredstava se smanjuje. Mi zapravo obavljamo posao Grada Zagreba za vrlo male novce. Građani imaju povjerenja u Zeleni telefon i zato nas sve više zovu, ali nemaju povjerenja u Grad Zagreb, njih ne zovu.

Unatoč drastično smanjenim sredstvima, Zelenom telefonu lani je 1077 građana prijavilo neki oblik devastacije ili onečišćenja okoliša, a proteklo desetljeće u prosjeku je primao oko 1200 prijava godišnje. Iz akcije poručuju kako je ovaj slučaj još jedan dokaz da gradonačelnik raspolaže proračunskim novcem kao da je njegov vlastiti, te zanemaruje da on dolazi iz džepova građana, koji su se Zelenom telefonu u proteklih četvrt stoljeća obratili više od 26 tisuća puta.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.