Hrvatski radio

Radio Sljeme

"Željelo me se eliminirati zbog stopiranja izgradnje nebodera uz Maksimir"

30.10.2016.

16:43

Autor: HRT, Ana Krois

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Sve je trulo u poslu kojim se bavim. U konzervatorstvu u Hrvatskoj smo u problemu svi odreda, ne samo u Zagrebu nego i u zemlji. Politički pritisci, nesređenost, nedovoljno definirani zakoni, nedostatak pravilnika o postupanju, problemi su koje bi trebalo urediti da bi nam svima bilo lakše.

Alarmantnih slučajeva u Zagrebu ima jako puno, krši se nezavisnost u postupku. Primjera je jako puno, odnosno jako je malo slučajeva gdje se ne utječe na odluke. Moje mišljenje je da se nakon Cvjetnog, nakon što su se počele spominjati smjene pročelnika Zavoda Silvija Novaka i mene kao zamjenice, pitanje moje smjene nije bilo vezano uz Cvjetni, nego uz jedan puno veći predmet u kojem sam ušla slučajno ljetos kada sam mijenjala pročelnika. Ta smjena koja se spominjala došla je kao ideja da me se eliminira iz Zavoda, smatra Zrinka Paladino.

Mijenjajući pročelnika Novaka ljetos na 10 dana u ruke mi je došao jedan predmet. Riječ je o zahtjevu izgradnje četiri nebodera na međi s parkom Maksimir, koji je štićen kao kulturno dobro. Dakle, riječ je o zamjenskoj izgradnji na prostoru nekadašnje industrije RIZ u Kraljevićevoj ulici, na zapadnom ulazu u Maksimir, jednom od najvrednijih u gradu Zagrebu. To je prostor koji je ograničen jednokatnom obiteljskom izgradnjom i maksimalno doseže četiri kata, odnosno prizemlje plus tri kata. Odbila sam projekt, ne u cijelosti, nego sam dala stroge konzervatorske propozicije - jakog preuobličenja, rahle izgradnje, manjih visina, očuvanje zelenila. Zamjenske izgradnje ne bi se smjele ponoviti u Maksimiru kao one na Trešnjevci, rekla je Paladino.

Napisala sam konzervatorske propozicije, otišla sam na godišnji i predmet se izuzima iz moje sobe i daje drugome. U roku od jednog dana izdaje se pozitivno mišljenje bez ijednog uvjeta i ide se u prilog investitoru, što je po meni nedopustivo s mojeg konzervatorskog stajališta, objasnila je daljnje postupke Paladino.

Isti investitor lani je tražio i dobio promjene GUP-a, iako su dvije kolegice izrađivale negativno mišljenje na izmjene GUP-a. No očito je pročelnik pustio iz Zavoda pozitivno mišljenje za GUP, što je bilo iznenađenje i za djelatnike Zavoda. GUP je u srpnju prihvaćen na gradskoj skupštini. Maksimir diše drugim plućima od novozagrebačkih platoa koji bi takve nebodere mogao podnijeti. Još se planiraju tri nedobera, a potom još četiri. Dobili bi grozd od desetak nebodera. To ne može podnijeti niti prometna niti komunalna infrastruktura.

Znam tko je preinačio moju odluku - jedna od službenica zavoda po nalogu pročelnika, izjavila je Paladino.

Govoreći o urbanističkim planovima u Zagrebu, navela je jedan primjer. Da imate osuđenika na smrt tehničke struke arhitekta i da mu date šansu da za mjesec dana uspije iščitati GUP grada Zagreba, on bi taj život izgubio. Takvo je stanje sa GUP-om grada Zagreba, kazala je.

Tu se otvara prostor za tumačenje GUP-a prema potrebama pa se može tumačiti i na krajnje nepošten način, rekla je. Istaknula je i da su generalni urbanistički planovi strateški dokumenti gradova i iza njih stoji gradonačelnik. No dodala je da postoji osoba koja je u gradu za to direktno zadužena te da je gospodin Željko Horvat pravnik koji se bavi izmjenama i dopunama GUP-a u Zagrebu.

Na pitanje kakav je njezin odnos s gradonačelnikom, odgovorila je: Moj odnos s gradonačenikom je kompleksan. Ne slaže se s tvrdnjom da je zviždačica, kako ju se prozivalo u posljednje vrijeme. Rekla je kako je u posljednje vrijeme istupala mnogo puta i u tisku i na televiziji, zvala upomoć, no nitko nije imao sluha za to što je govorila. U posljednjih pet, šest mjeseci intenzivirali su se problematični predmeti u zavodu. Dogodi se da pročelnik mijenja rješenja kolega ili preda nekom drugom da promijeni sve ono za što dobiva nalog od gradonačelnika.

Navela je i da joj je 2014. gradonačelnik i osobno uputio pogrdne riječi. Rekao je da je Bibi, tako je nadimak mog pročelnika Silvija Novaka, sitan kokošar, ali da je on njegov pročelnik, a njegovi zamjenici su njegova lijeva jaja pa da ja kao lijevo jaje stojim tamo gdje me je stavio. Dodala je i kako joj je gradonačelnik pred 30-ak ljudi na jednom sastanku rekao da će je, ako ne ušuti, kao kufer izbaciti van. To govori o njemu, dodala je.

Na pitanje ima li političkih ambicija, odgovorila je da nema. Ja sam stručna osoba i pokušavam nastupati čisto. S gospođom Švaljek sam se upoznala, kao osobu je cijenim. Politika me ne zanima ni najmanje, navela je. Dodala je kako ju ne zanimaju svjetla pozornice i kako jedva čeka da se sve smiri.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.