Hrvatski radio

Radio Sljeme

Željko Tokić - uspješan poduzetnik u borbi za gradonačelničko mjesto

16.04.2021.

15:52

Autor: Davor Šalat i Nikolina Marović

Željko Tokić - uspješan poduzetnik u borbi za gradonačelničko mjesto

Željko Tokić - uspješan poduzetnik u borbi za gradonačelničko mjesto

Foto: - / -

Nezavisni kandidat za gradonačelnika Željko Tokić novo je lice na gradskoj političkoj sceni. Tvrdi da u gradu nije sve tako crno kako mnogi misle ali da postoji prostora za napredak. On i njegov tim grad Zagreb vide kao grad mogućnosti ali te mogućnosti trebale bi biti veće.

Željko Tokić uspješan je poduzetnik i vlasnik nekoliko tvrtki koje zapošljavaju više od stotinu ljudi. Novo je lice na političkoj sceni a u utrku za gradonačelnika odlučio je ući jer ne vidi bolje rješenje među ostalim kandidatima. Misli da bi vlastito dugogodišnje iskustvo u poduzetništvu i kompetencije koje ima mogao dobro implementirati u funkcioniranje grada za koji misli da nije u tako katastrofalnom stanju kako brojni to žele predstaviti. Ipak, postoje mnoge ideje koje bi želio provesti a to je uvođenje besplatnih vrtića, uvođenje dječjeg doplatka bez obzira na imovinski cenzus. Tokić svakako planbira raditi na demografskoj politici ali i omogućiti efikasniji i brži razvoj poduzetništva. Ukidanje prireza jedna je od promjena koje bi uveo. Na pitanje bi li grad mogao funkcionirati bez prireza, Tokić tvrdi da bi mogao jer od 900 milijuna kuna koliko iznosi prirez, grad Zagreb većinu proslijeđuje državi a u slučaju da je prirez nula, 500 milijuna išlo bi manje državi a ovih 400 milijuna moguće bi bilo namaknuti kroz ostale rashode - kaže Tokić. Na taj bi način bilo moguće povećati plaće građanima što bi dodatno potaknulo razvoj svih gospodarskih grana.

Kandidatkinja za njegovu zamjenicu, Martina Mak rekla je kako je njihov program snažno usmjeren na razvoj poduzetništva mladih, poticanje poduzetništva i otvaranje vrata poduzetnicima gdje se treba i može napraviti puno. Zagreb vidi kao grad mogućnosti ali da bi te mogućnosti trebale i mogle biti puno veće. Trn u oku svakog poduzetnika je birokracija koja bi se digitalizacijom i uspostavom kvalitetnijeg sustava itekako mogla ubrzati i postati efikasnija - rekla je Martina Mak.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.