Hrvatski radio

Radio Sljeme

Žene HSLS-a poslale jasnu poruku moliteljima na trgu

08.03.2023.

14:02

Autor: Radio Sljeme

Liberalke Grada Zagreba

Liberalke Grada Zagreba

Foto: Kristina Bokanić / Radio Sljeme

U povodu Međunarodnog dana žena gradski HSLS podijelio je Zagrepčankama žute ruže, upozorivši pritom na loš položaj žena u hrvatskom društvu. 

Liberalke smatraju da žene i dalje nisu ravnopravne, manje su zastupljene na vodećim pozicijama, manje prisutne u javnom prostoru, diskriminirane od poslodavaca, ali i nažalost, i od vlastitih obitelji jer je većina kućanskih poslova i dalje uglavnom ženska obveza. Navode kako se glas žena mora jače čuti u javnom prostoru te da kao društvo moramo predano raditi na sprječavanju nasilja nad ženama i femicida, koji su i dalje jedan od gorućih problema hrvatskog društva. Predsjednica Liberalki Grada Zagreba Dijana Radovniković upozorila je i na prizor koji posljednjih mjeseci gledamo svake prve subote u mjesecu na glavnom zagrebačkom trgu.


- Mi kao liberali nismo ni za kakve zabrane. Ali smatram da su ovakve pojave vrlo opasne jer povijesna iskustva nas uče da takve pojave na početku uvijek djeluju benigno. Opravdanje da oni samo mole nije samo to. Mi sad imamo situaciju da na glavnom trgu u glavnom gradu muškarci mole za žensku čednost u odijevanju, za zabranu pobačaja odnosno zabranu prava na izbor, i za jačanje muškaraca kao duhovnih autoriteta. Molim vas lijepo, nitko nikome ne brani da bude duhovni autoritet u svojoj obitelji. To je vaša stvar. Ali javnosti nametati svoje stavove nije ništa drugo nego politička poruka. Sloboda pojedinca seže dokle god ne ugrožava slobodu drugoga. Ovime se zadire u slobodu svake žene. To su vrlo opasne pojave s kojima moramo biti jako oprezni i po potrebi reagirati - jasna je poruka predsjednice zagrebačkih Liberalki.


Stav zagrebačkih liberalki jasan je i po pitanju pobačaja. 


- Mi smo apsolutno za pravo svake žene da sama odlučuje što će sa svojim tijelom. Tu nema rasprave. Mi smo za pravo na legalan i siguran pobačaj. Jer vidimo na primjeru poljske i drugih zemalja, koje su uvele zabranu pobačaja, da broj pobačaja nije smanjen. A život žena je još više ugrožen, jer žena koja želi napraviti pobačaj ona će to učiniti. Mi smo se u 21. stoljeću izborile za osnovna ljudska prava. Pravo na izbor je osnovno ljudsko pravo. Zašto moja kćer sutra opet mora voditi istu bitku koju su vodile naše bake i prabake? - pita se Radovniković. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Zagrebački dnevnik

"Zagrebački dnevnik" središnja je informativna emisija Radio Sljemena. Donosi najvažnije vijesti iz našeg grada, ali i šire okolice - središnje i sjeverozapadne Hrvatske. Svakoga dana u 16.10 budite uz sljemensku frekvenciju i možete biti sigurni da je sve što u njemu čujete provjereno i aktualno.

Poslušajte u Slušaonici