Hrvatski radio

Radio Sljeme

ZET i Holding nisu racionalizirali poslovanje

23.10.2020.

13:36

Autor: Mario Mihaljević

Patrik Macek/PIXSELL

Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / -

Zagrebački HSLS najavio je u petak da na skupštinskoj sjednici neće podržati financijsko izvješće ZET-a i Holdinga za prvih pola godine jer ni u ZET-u niti u Holdingu nije bilo racionalizacije poslovanja.

To je najavio novi gradski zastupnik HSLS-a Kristijan Jelić, koji će u skupštinskim klupama zamijeniti Darka Klasića koji pak odlazi u Sabor.

Iz Kluba gradskih zastupnika HSLS-a i nezavisnog zastupnika Vladimira Ferdeljija upozorili su da je financijski plan u 2020. uvećan 15 posto, a da se i to pokazalo nedostatnim.

"ZET se ponaša kao pijani milijarder, što mu je omogućio gradonačelnik aneksom ugovora iz 2018.", rekao je Jelić i objasnio da tim ugovorom Grad Zagreb, odnosno porezni obveznici, subvencioniraju poslovanje ZET-a s čak dvije trećine, dok je u drugim državama ta subvencija između 33 i 45 posto. "London koji je deset puta veći od Zagreba subvencionira s 38 posto, a u Zagrebu je iznos subvencija 66 posto", istaknuo je Jelić.

Predsjednik Kluba HSLS-a u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Vladimir Andrić osvrnuo se na izvršenje gradskog proračuna u prvih šest mjeseci, o kojem će zastupnici također raspravljati, a pokazuje da su prihodi manji četiri do pet posto, a rashodi između tri i četiri posto. "Evidentno je da će novi manjak u proračunu biti još i veći te da će ukupno dugovanje Grada Zagreba dostići dvije milijarde kuna", procjenjuje Andrić.

Vezano za poslovanje Holdinga i grupe naveo je da izvješće za prvih šest mjeseci pokazuje da su prihodi smanjeni 62 milijuna kuna u samom Holdingu, a 110 milijuna kuna u grupi. Istovremeno, plaće u Holdingu povećane su 44 milijuna kuna, a 63 milijuna kuna u grupi, naveo je Andrić, istaknuvši da je upravo povećanje plaća uzrokovao manjak koji u proračunu Holdinga.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.