Hrvatski radio

Radio Sljeme

ZET obnovio vozni park s 15 novih autobusa

23.10.2017.

12:40

Autor: Magdalena Pongrac

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

ZET-ov vozni park postao je bogatiji za 15 novih autobusa! Ova obnova financirana je novcem iz europskih fondova i državnog proračuna s čak 32 milijuna kuna, a iz Holdinga su najavili i nove projekte.

ZET-ovi tramvaji i autobusi svakodnevno prevezu oko milijun putnika, zbog čije je sigurnosti vozni park potrebno redovito obnavljati. Novi autobusi zamijenit će dotrajala ZET-a vozila stara oko 8 godina, rekao je gradonačelnik Milan Bandić istaknuvši da je to prvi projekt. Nadam se da ćemo uskoro ići i s drugim projektima. Prva crna točka u gradu Zagrebu je Remetinec, već su razgovori mojih suradnika ministra bili krajem prošlog tjedna i na proljeće bi trebali krenuti radovi.

Upraviteljica Zagrebačkog holdinga Ana Stojić Deban istaknula je da je to tek početak obnove voznog parka. Želim napomenuti da je to samo dio projekata koje namjeravamo aplicirati. Mi ćemo pokušati aplicirati dodatna vozila za sufinanciranje iz europskih fondova. Sad pripremamo natječaj za nabavku još dodatnih 30 autobusa, od kojih vjerujemo da će dio također biti prihvatljiv za sufinanciranje.

Projekt vrijedan 42 i pol milijuna kuna iz Europskih je fondova financiran s čak 27 milijuna kuna, i to u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija" kojeg je provelo Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture. Ministar Oleg Butković istaknuo je da je Zagreb prvi koji je, na natječaju raspisanom u svibnju, u ovu svrhu iskoristio europska sredstva. Krećemo i s drugim hrvatskim gradovima. Ukupna vrijednost ovog programa je 315 milijuna kuna, to su sto posto bespovratna sredstva. Otprilike 170 novih autobusa će biti nabavljeno za sve hrvatske gradove, a u ovom trenutku ih je identificirano devet.

Osim nabavke autobusa, ZET ima u planu obnoviti i tračnu infrastrukturu, prometnu i energetsku mrežu te modernizirati sustav za nadzor i upravljanje prometom.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.