Hrvatski radio

Radio Sljeme

ZET-om besplatno na Noć muzeja

01.02.2019.

18:10

Autor: Nikolina Devčić

Jurica Galoic/PIXSELL

Jurica Galoic/PIXSELL

Foto: - / -

Počela je 14. Noć muzeja. Posjetitelji besplatno razgledavaju oko 200 muzejskih ustanova diljem zemlje, samo u Zagrebu program se nudi na 50-ak lokacija. Tema manifestacije u organizaciji Hrvatskog muzejskog društva je "Muzeji - inovacije i digitalna budućnost".

Muzej za umjetnost i obrt u sklopu ovogodišnje teme predstavlja brojne projekte digitalizacije muzejske građe te digitalne platforme u kojima sudjeluje. 

Za vrijeme trajanja manifestacije postavit će Instalaciju: Muzejski predmet u doba digitalne reprodukcije, čiji je cilj  povezati jedan od preko 50 tisuća digitaliziranih objekata s pozicijom odabranog predmeta unutar Stalnog postava muzeja. 

- Muzej za umjetnost i obrt započeo je proces digitalizacije još davno, s početka devedesetih godina kada se krenulo sa unosom artefakata i drugih muzejskih predmeta u digitalne sustave. Do danas, proces digitalizacije muzejske građe je evoluirao, posebice od 2012. godine na dalje, kada je Muzej započeo suradnju na brojnim EU projektima i digitalnim platformama - rekao je ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt Miroslav Gašparović.

MUO je za najdužu muzejsku noć u godini pripremio i posebno kreirane Vrećice iznenađenja u okviru muzejske prodaje publikacija i suvenira koje se, tradicionalno, svake godine za vrijeme Noći muzeja mogu kupiti i do 70 posto jeftinije.

Ovogodišnja tema Noći muzeja "Muzeji - inovacije i digitalna budućnost" na nov način približava muzejsku građu publici, rekla je voditeljica Noći muzeja Dubravka Osrečki Jakelić na svečanom otvorenju u Muzeju suvremene umjetnosti. - U sociološkim razmatranjima vrlo često se ukazuje na probleme digitalizacije, izolacije i otuđenosti. Odgovor koji publika daje u proteklih 14 godina, a nadamo se i večeras, je upravo suprotan. Noć muzeja sa svim svojim suvremenim programima i tehnologijama, postalo je mjesto okupljanja i druženja muzealaca s muzealcima te s publikom. Nadajmo se da će se to sve ponovno večeras potvrditi. -

Od 18 sati počele su voziti dvije izvanredne autobusne linije: jedna od Muzeja Mimara na Gornji grad, a druga od Trga braće Mažuranić do Muzeja suvremene umjetnosti.

Turistički tramvaj će voziti do 1 sat iza ponoći kružnom trasom na muzejskoj liniji od Trga Republike Hrvatske, Frankopanskom ulicom, Trgom bana Josipa Jelačića, Praškom, Zrinjevcem, ulicama Antuna Mihanovića i Valentina Vodnika te Savskom cestom natrag do početne stanice.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.