Hrvatski radio

Radio Sljeme

ZET-ovci prosvjedovali zaustavljanjem javnog prometa

16.05.2018.

16:14

Autor: Mia Majić

Sanjin Strukic/PIXSELL

Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: - / -

U našem gradu danas je prosvjedno na deset minuta zaustavljen javni gradski prijevoz. Nakon Vladine najave o ukidanju beneficiranog radnog staža za neke radnike, osam sindikata ZET-a je uz potporu sindikata hitne pomoći, vatrogasaca i željezničara u podne nakratko zaustavilo javni gradski promet.

Više od četiristo vozila ZET-a danas točne u podne zaustavilo se na mnogim gradskim lokacijama. Kordinirana je to akcija osam ZET-ovih sindikata tvrdi predsjednik udruge sindikata vozača i prometnih radnika Hrvatske Anto Jelić otkrivši kako je razlog ovog poteza Vladina najava da se ukinuti beneficirani radni staž, da će se povećati starosna dob za odlazak u mirovinu do 67 godina te da će se zato uvećati penalizacija za prijevremeno umirovljenje.

Iako je jučer ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić naglasio kako se prijedlog zakona o ukidanju beneficiranog radnog staža ne odnosi na radnike ZET-a, Jelić nastavlja kako o tome ne želi komunicirati putem medija. Mi idemo i korak dalje, mi ćemo tražiti formalni sastanak, ne želimo ovako preko medija dobivati informacije nego želimo da to bude jedna ozbiljna priča, a kao problem nameće se i hitna pomoć koja nije dobila beneficirani radni staž jednako kao i vatrogasci, dodao je Jelić. 

Prosvjed su podržali i sindikati hitne pomoći zbog kako tvrdi Tomislav Šnidarić neopravdano ukinutog beneficiranog radnog staža. Posao koji mi obavljamo znamo da ga nećemo moći obavaljati ni psihički ni fizički sa navršenih 67 godina čime bismo ugrozili i građane i sebe same, tvrdi Šnidarić, a pritom je naglasio kako zahtijevaju i status službenih osoba. To je prijeko potrebno jer mi u zakonu nismo navedeni kao službene osobe zbog čega ne bi ni smjeli ulaziti u kuće i stanove građana, zaključio je.

Potporu prosvjedu dao je i predsjednik Sindikata željezničara Hrvatske Zoran Maršić najavivši da će, ako resorno ministarstvo ne udovolji njihovim zahtjevima, zajedno s kolegama zaustaviti željeznički i gradski javni prijevoz. 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.