Hrvatski radio

Radio Sljeme

ZET prorijedio broj polazaka na većini tramvajskih te na 13 autobusnih linija!

15.03.2022.

12:39

Autor: Radio Sljeme

ZET

ZET

Foto: Sanjin Strukić / PIXSELL

ZET je od ovog tjedna reducirao broj polazaka na većini tramvajskih linija te na 13 autobusnih s objašnjenjem da zbog globalnih okolnosti koje utječu na opskrbne i logističke lance, moraju prilagoditi raspored kako bi nastaviti građanima pružati pouzdanu uslugu.

Osim nekih autobusnih rjeđe će voziti sve tramvajske linije osim 1, 5, 8 i 15. To znači da će, primjerice, umjesto svakih 7-8 minuta s okretišta kretati svakih 8-9 minuta pa će tako u sat vremena imati pet do šest polazaka umjesto šest do sedam.

Gradonačelnik Tomislav Tomašević situaciju objašnjava nedostatkom dijelova i napominje da je riječ o privremenoj mjeri.

- Problemi u održavanju tehničke ispravnosti vozila dovela je ZET do toga da je prisiljen na nekim linijama prorijediti broj polazaka tramvaja i autobusa, međutim ni na jednoj liniji to nije više od 5 minuta te će mjera biti ukinuta kada se situacija smiri, napominje Tomašević.

Dražen Jović iz Sindikata ZET-a smatra da je drastičan skok naftnih derivata jedan od razloga za te redukcije no ne i jedini, naime, u ZET-u postoje i puno ozbiljniji problemi kao  što su nedostatak ljudi i dijelova, te očekuju od nove Uprave da napokon počnu rješavati nagomilane probleme.

O poskupljenju javnog prijevoza gradonačelnik je rekao da će vidjeti što će država napraviti vezano za cijene derivata, PDV i poreznu politiku no upozorio je da grad već sada izdvaja više od 900 milijuna kuna za ZET.

- Svi prihodi koji dolaze iz gradskog prireza iznose oko 800 milijuna kuna, a subvencija ZET-u ove godine iznosi 940 milijuna kuna, upozorava Tomašević.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.