Hrvatski radio

Radio Sljeme

ZET se predomislio - do povlaštene karte za žičaru i s boravištem

17.05.2022.

12:23

Autor: AKK, Radio Sljeme

Žičara Sljeme

Žičara Sljeme

Foto: Marin Tironi / Pixsell

Zbog čega su građani, koji u gradu imaju prijavljeno boravište i plaćaju prirez kao i oni sa stalnom adresom, "građani drugog reda" i moraju plaćati kartu za sljemensku žičaru kao da su turisti u Zagrebu? Na temelju čega je napravljena ta operativna razlika između građana?

Nakon tog našeg upita, ZET je promijenio odluku.

Podsjećamo, nakon razdoblja promidžbenih cijena karata za žičaru, uvedene su tri kategorije : za korisnike koji imaju važeću mjesečnu ili pretplatnu kartu ZET-a, za građane grada Zagreba i komercijalna kategorija za goste grada.


Problem je nastao u drugog kategoriji, dakle, onoj u kojoj su Zagrepčani bez pokaza. Naime, na naš upit 29. travnja "je li, za cijenu u kategoriji "građana Zagreba," nužno imati prebivalište u Zagrebu ili može i boravište?", iz ZET-a su odgovorili:


- Za realizaciju cijene za građane grada Zagreba, potrebno je imati prebivalište u Zagrebu."


Dva dana kasnije pitali smo zbog čega ZET radi razliku između prebivališta i boravišta u Zagrebu kad, i jedni i drugi građani, u gradski proračun plaćaju isti prirez. Odgovor smo čekali puna dva tjedna.


- Svim osobama koje imaju važeći osobni dokument ili potvrdu o prebivalištu, odnosno boravištu izdanu od strane PU zagrebačke, a na kojoj je navedeno mjesto stanovanja u Gradu Zagrebu, omogućena je kupnja karte za žičaru po cijenama iz izvatka pod točkom II. cjenika žičare - 


Neslužbeno, doznajemo da je ZET, u početku, namjeravao napraviti razliku između građana koji su rođeni u Zagrebu i onih koji su kratko u njemu.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Zagrebački dnevnik

"Zagrebački dnevnik" središnja je informativna emisija Radio Sljemena. Donosi najvažnije vijesti iz našeg grada, ali i šire okolice - središnje i sjeverozapadne Hrvatske. Svakoga dana u 16.10 budite uz sljemensku frekvenciju i možete biti sigurni da je sve što u njemu čujete provjereno i aktualno.

Poslušajte u Slušaonici