Hrvatski radio

Radio Sljeme

11:18 / 20.06.2018.

Autor: Anamarija Knezović Kaurić

ZET uvodi jednosatnu kartu od 7 kuna

foto: Davor Višnjić, Pixsell

foto: Davor Višnjić, Pixsell

Foto: - / -

Od 1. srpnja ZET uvodi jednosatnu kartu za jednu zonu po cijeni od 7 kuna. Ona polusatna, za 4 kune, ostaje u upotrebi, kao i 90-minutna za 10 kuna. Novost je i ta da će se, kod vozača tramvaja i autobusa, moći kupiti samo karta za 15 kuna. Uskoro se ponovno uvodi i plaćanje mobitelom.

Karta od 7 kuna, osim u papirnatom obliku, bit će dostupna i u elektroničkom izdanju. Putnici koji prijevoz plaćaju vrijednosnom kartom, na zaslonu uređaja za registraciju trebaju, prije prislanjanja kartice odabrati kupnju karte od 60 minuta. 

Ta, elektronička karta vrijedit će jedan sat, bez obzira na smjer putovanja, dok će u papirnatom obliku, kao i do sada vrijediti u jednom smjeru. Prislanjanjem elektroničke kartice bez prethodnog odabira 60 minutne karte na zaslonu uređaja, putnik kupuje uobičajenu kartu za jednu zonu po cijeni od 10 kuna.

Zbog porasta prodaje karata u vozilima, ZET-ovim je vozačima otežan primarni posao, a i usporava se promet. Stoga će, od 1. srpnja, prodavati isključivo pojedinačnu papirnatu kartu po cijeni od 15 kuna koja će za vožnju biti valjana 90 minuta u jednom smjeru i na području jedne tarifne zone.

Ostale vozne karte po cijenama od 4, 7 i 10 kuna (90 min) i dalje će biti dostupne na uobičajenim prodajnim mjestima.

Novosti će biti i u naplati prijevoza uspinjačom. Od početka srpnja, umjesto dosadašnje 4 kune, vožnja će stajati 5 kuna. Hitna vožnja moći će se naručiti po cijeni od 25 kuna.

Također, za prijevoz uspinjačom više neće vrijediti vrijednosne te papirnate pojedinačne karte za ostala sredstva javnog prijevoza, ali korisnici mjesečnog ili godišnjeg kupona, prijevoz uspinjačom mogu koristiti kao i do sada.

U ZET-u najavljuju i da će uskoro će zaživjeti i "odgovarajuća mobilna aplikacija".

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.