Hrvatski radio

Radio Sljeme

"ZFF je netransparentno upravljao kinom Europa"

30.04.2020.

13:14

Autor: Krešimir Vešnik

Marin Tironi/PIXSELL

Marin Tironi/PIXSELL

Foto: - / -

"Netransparentno" tako su iz Grada nazvali upravljanje kinom "Europa". Bivšeg zakupoprimca prostora, Zagreb film festival, optužili su da nije obnavljao kino te da ga je pretvorio u svoje privatno. S druge strana, projekt obnove, Grada je već pripremio.

"Između 50 i 60 milijuna kuna završilo je u privatnim rukama, zarađeno na gradskoj nekretnini", tvrdi pročelnica Gradskog ureda za kulturu Milana Vuković Runjić - Grad Zagreb sufinancirao festivale koji se održavali u kinu i u kojima su se u isto vrijeme naplaćivali termini kina "Europa". Ti isti festivali dovode publiku i plaćaju prava na filmove koji se puštaju u kinu da bi, potom, Umjetnička Organizacija ZFF preuzela sve zasluge za broj posjetitelja i filmova, zanemarujući pritom i zasluge cijele festivalske scene.   

Zagreb film festival 10 je godina upravljao kinom. Nakon ovih optužbi postavlja se pitanje: "Zašto se tek sada kino daje drugome u ruke, Kulturnom informativnom centru?". Vuković Runjić odgovara - Ugovor zakupoprimcu je istekao, a on nije, niti je bio dužan, pokazivati inicijativu za radove na kinu. Da bi se kino moglo kvalitetno i cjelovito obnoviti, taj model sa privatnim zakupoprimcem više nije mogao funkcionirati. 

Kino Europa je zapušteno i u graditeljskom i u infrastrukturalnom smislu, ističe voditelj projekta obnove, Alan Braun - Projekt obnove pročelja kina je predan na suglasnost gradskom zavodu. U drugoj ćemo fazi krenuti s konzervatorsko-restauratorskim radovima u interijeru. On nije bio ovako monokroman već vrlo 'živ'.

„Europa" je imala bogatu prošlost, a imat će i blistavu budućnost, najavio je ravnatelj KIC-a, Petar Bujas - Za nas kino "Europa" nije samo fizičko mjesto. Za nas je stanje filmskog duha. Imamo spremljene programe i dok se dvorana bude obnavljala s partnerima će se izvoditi programi. Posebno se to odnosi na hrvatsku filmsku baštinu koja je u kinoprikazivačkm smislu dosta zapostavljena. 

Kada će kino Europa zaživjeti u novom ruhu još se ne zna. No s njim bi, najavljeno je, Zagreb bi trebao postati pravi filmski grad.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.