Hrvatski radio

Radio Sljeme

Žičara na redovnom godišnjem servisu

26.09.2022.

13:26

Autor: Damon Balenović/Radio Sljeme

žičara

žičara

Foto: Slavko Midžor / PIXSELL

Sljemenska žičara ponovno ne vozi. Počeo je obvezni godišnji servisni pregled koji propisuje proizvođač. 

Iduća tri tjedna na Sljeme nećemo žičarom. Toliko će potrajati godišnji servis, a takav je zahvat uobičajen ususret zimskoj sezoni kada se očekuje porast broja korisnika jer sigurnost putnika mora biti na prvom mjestu. 


- I ova tri tjedna će na biti "na knap". Pogotovo ako nas vrijeme ne posluži. Servis se sastoji od provjere i ispitivanja svih segmenata poput pogonskog sustava, pregleda užeta, stupova, sklopova kolotura, kabina, ispitivanje kočionog sustava, provjera glavnog upravljačkog sklopa te provjera svih elektroničkih sklopova i senzora, pojasnio je rukovoditelj Žičare Hrvoje Selak.


Do sada je novom žičarom prevezeno oko 270 tisuća putnika. Nije uvijek sve teklo glatko.


- Do sada su bile samo dvije intervencije. Prva je bila kada nam je jedan od senzora na gornjoj postaji zakazao. Tada smo morali putem nužnog pogona spustiti ljude. Drugi put je bila greška s jednom kabinom. Žičara je tada stala na jedno sat vremena dok nismo riješili tu grešku i nastavili normalno voziti, rekao je rukovoditelj Selak. Dodao je da zimske temperature, koje su pred nama, ne bi trebale stvarati probleme. Glavni neprijatelj žičare je jak vjetar - ako brzina vjetra prelazi 76 kilometara na sat žičara ostaje na postaji, zaključio je Selak.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Zagrebački dnevnik

"Zagrebački dnevnik" središnja je informativna emisija Radio Sljemena. Donosi najvažnije vijesti iz našeg grada, ali i šire okolice - središnje i sjeverozapadne Hrvatske. Svakoga dana u 16.10 budite uz sljemensku frekvenciju i možete biti sigurni da je sve što u njemu čujete provjereno i aktualno.

Poslušajte u Slušaonici