Hrvatski radio

Radio Sljeme

Žičara ponovno na remontu, je li s njom sve u redu?

22.11.2022.

13:17

Autor: Radio Sljeme

Žičara Sljeme

Žičara Sljeme

Foto: Marin Tironi / Pixsell

Žičara Sljeme ponovno je na servisu i ne vozi ovaj tjedan. Stanovnici tog dijela grada nezadovoljni su što se svaki mjesec ponavlja isti scenarij, pri čemu servis traje tjedan dana, a nekada i duže. Nelogičan im je i vozni red žičare, kao i autobusne linije koja vozi na vrh Medvednice.


Postoje dnevni, tjedni, mjesečni i godišnji pregledi žičara. Sigurnost užeta i stupova te provjera cjelokupne opreme svakako su važni, ali traju predugo, upozorava prometni stručnjak Mladen Nikšić:


- To mi se malo čini predugo razdoblje, možda je doista kod proizvođača propisano da se to sve mora obaviti, međutim, ja bih ipak možda rekao da je još uvijek ono vrijeme uhodavanja i dječjih bolesti, pa će možda s vremenom i to razdoblje za kontrolni pregled pasti možda na jedan ili dva dana mjesečno. Svi koji smo išli na neka skijališta ili neke turističke krajeve, mislim da ne bi bilo moguće da u sred zimske sezone da neka gondola ili žičara bude tri, četiri dana izvan prometa radi kontrolnih pregleda. Mislim da to tamo obavljaju izvan radnog vremena žičare, znači poslijepodne ili po noći.


Nema potrebe da žičara stalno ide u remont, ali ni da stalno vozi, kažu tamošnji stanovnici:


- Budući da je objekt nov, ne bi trebao tako često biti na remontu i servisima i kad je taj servis u pitanju, nikoga tu ne vidite da nešto radi, već samo to stoji i struja se troši. Što se tiče imovinsko - pravnih odnosa, još uvijek nije ništa riješeno u zadnje četiri godine.


- Radnim danom žičara počinje voziti u 10 sati. Skijaška staza počinje raditi od 9 sati. Kako će ljudi doći gore?


- Stara žičara vozila je svaki puni sat, ako je bila gužva, ona je nastavila vožnju dalje. Međutim, ova žičara vozi non - stop. Zašto? Zašto vozi autobus s Mihaljevca ako imamo žičaru? To postavljam pitanje ZET - u.


Iz ZET - a se do ovoga trenutka o tome nisu izjasnili.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.