Hrvatski radio

Radio Sljeme

Zimska služba spremna za snijeg

02.11.2015.

14:39

Autor: Mario Mihaljević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zagrebačka Zimska služba spremna je za snijeg, istaknuto je u Središnjoj bazi Zimske službe na Žitnjaku gdje je održana smotra vozila i opreme Zimske službe. Sezona spremnosti traje do 15. travnja što stoji 30 milijuna kuna.

Voditelj Holdingove podružnice "Zagrebačke ceste" Ante Todorić istaknuo je da su obavili sve pripreme za čišćenje grada od mogućeg snijega, a već su počeli s prvim stupnjem pripravnosti i posipali Podsusedski most solju jer se temperatura spustila na razinu smrzavanja. 

Zimska služba organizirana je za rad 24 sata dnevno u cijelom zimskom razdoblju, od 1. studenog do 15. travnja, a ove je godine za to osigurano tridesetak milijuna kuna. Ukupno je 235 ekipa raspoređenih u 14 baza po gradu Zagrebu, osam više nego lani, rekao je Todorić. 

Sva vozila opremljena su GPS uređajima što Zimskoj službi omogućuje da, u svakom trenutku, zna gdje se koje vozilo nalazi te ih po potrebi preusmjerava. U GPS centru, koji se također nalazi u Centralnoj bazi na Žitnjaku, instaliran je sustav za rano otkrivanje poledice i leda na kolniku, koji putem senzora na 17 odabranih lokacija (mostovi, nadvožnjaci, brdske dionice…) dojavljuje trenutno stanje kolnika.

Svaki građanin može preko interneta, kada ukuca svoju ulicu, vidjeti koja je ekipa i vozač na terenu te gdje se u tom trenutku nalazi. Radovi Zimske službe izvode se u četiri stupnja pripravnosti i dvije razine prednosti. Ukupno se rali i posipava 2526 kilometara prometnica, od čega u prvoj razini prednosti 1090 kilometara, a u drugoj razini 1436 kilometara. Za određivanje stupnjeva pripravnosti "Zagrebačke ceste" dobivaju podatke od Državnog hidrometeorološkog zavoda.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.