Hrvatski radio

Radio Sljeme

Živite li u centru, a nemate boks za spremnike, Čistoća će ih trajno ukloniti!

24.09.2022.

16:25

Autor: AKK/Radio Sljeme

Spremnici za otpad

Spremnici za otpad

Foto: Patrik Maček / Pixsell

Ako živite u strogom središtu grada, od 1. listopada za vas će se promijeniti puno toga u smislu početka provedbe nove Odluke o sakupljanju otpada u našem gradu. Ako imate smetlarnik, spremnike smijete iznositi u određeno vrijeme i vraćati do određenog roka - inače će ih Čistoća trajno ukloniti. Ako, pak, nemate svoj smetlarnik niti boks, Čistoća će trajno ukloniti spremnike s javnih površina, a odvozit će samo otpad u ZG vrećicama.

Popis ulica na koje se odnosi odluka

Popis ulica na koje se odnosi odluka

Foto: Čistoća / Zagrebački holding

Od 1. listopada sav komunalni otpad smije se odlagati isključivo u ZG vrećicama- podsjećaju u današnjem priopćenju Čistoće.


Također, prema novoj Odluci, SVE spremnike za odlaganje otpada (miješanog komunalnog otpada, papira i biootpada) potrebno je smjestiti u za to predviđene zaključane smetlarnike i podrume, haustore, ograđena dvorišta ili na bilo koji drugi odgovarajući način kojim se onemogućuje pristup spremnicima od strane trećih osoba.

U slučaju da u haustoru, veži ili ostalim zajedničkim stambenim prostorijama nema mjesta za smještaj svih spremnika (miješani komunalni otpad, papir i biootpad), prioritet je da ondje smjestite spremnik/posudu za miješani komunalni otpad.


Korisnici u centru Zagreba koji su spremnike smjestili unutar svoje nekretnine (u haustor, vežu ili drugu zajedničku stambenu prostoriju), smiju ih iznositi zbog pražnjenja isključivo u vremenu od 20 do 22 sata svakim danom osim nedjeljom te su ih obavezni unijeti unutar svoje nekretnine najkasnije sljedećeg jutra do 8 sati ili će ih Čistoća trajno ukloniti.


Korisnici u centru Zagreba koji nemaju mogućnost smještaja spremnika unutar svoje nekretnine (u haustor, vežu ili drugu zajedničku stambenu prostoriju) nakon 1. 10. 2022. više neće moći koristiti spremnike na javnoj površini ispred svoje višestambene zgrade jer će ti spremnici biti trajno uklonjeni s javnih površina


Korisnici kojima su spremnici trajno uklonjeni, ZG vrećice s miješanim komunalnim otpadom će odlagati ispred ulaza svoje višestambene zgrade isključivo u vremenu od 20 do 22 sata svakim danom osim nedjeljom. Odlaganje ZG vrećica izvan ovog vremena je kažnjivo.

Otpadni papir, staklo, plastičnu i metalnu ambalažu korisnici mogu, kao i do sada, odlagati na obližnjim zelenim otocima u za to predviđene spremnike/posude/zvona. Otpadna plastična i metalna ambalaža može se i dalje odlagati u standardiziranim žutim vrećama po redoslijedu odvoza. Na zelene otoke bit će postavljeni i spremnici za biootpad. Redoslijed odvoza plastične i metalne ambalaže može se provjeriti putem aplikacije Razvrstaj MojZG i na stranicama podružnice Čistoća www.cistoca.hr , gdje je dostupna i karta zelenih otoka.


KONTROLA PRIMJENE


Komunalni redari Grada Zagreba i zaposlenici Čistoće provode nadzor nad provedbom ove Odluke i važeće Odluke o komunalnom redu. Za postupanje korisnika usluge protivno ugovoru o korištenju javne usluge, komunalni redar i zaposlenici Čistoće ovlašteni su izdati kaznu korisniku.


TRAJANJE PRIMJENE

Prikupljanje otpada na gore opisani način u centru Zagreba (popis obuhvaćenih ulica nalazi se na poleđini) privremenog je karaktera i trajat će do izgradnje podzemnih spremnika za smještaj tipskih kontejnera za komunalni otpad. Kada se za Vaše obračunsko mjesto realizira izgradnja podzemnih spremnika, o tome ćete biti obaviješteni te će Vam biti dodijeljena jedinstvena identifikacijska kartica za njihovo korištenje- poručuju iz Čistoće.


Dodatne informacije: na telefon 01 6189 779 svaki dan od 8 do 20 sati te na e-mail zgvrecice@zgh.hr

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Zagrebački dnevnik

"Zagrebački dnevnik" središnja je informativna emisija Radio Sljemena. Donosi najvažnije vijesti iz našeg grada, ali i šire okolice - središnje i sjeverozapadne Hrvatske. Svakoga dana u 16.10 budite uz sljemensku frekvenciju i možete biti sigurni da je sve što u njemu čujete provjereno i aktualno.

Poslušajte u Slušaonici