Hrvatski radio

Radio Sljeme

Zlatarstvo Zagreba kasne gotike i renesanse

17.11.2022.

17:21

Autor: HRT Radio Sljeme

Arijana Koprčina

Arijana Koprčina

Foto: V.J.R. / HRT Radio Sljeme

Zlatarstvo u Zagrebu 1450. - 1550. Liturgijski predmeti i nakit, naziv je monografije autorice dr.sc. Arijane Koprčine. Riječ je o raritetnom djelu o zlatarstvu kao specifičnom vidu povijesno-umjetničke baštine a obuhvaća zlatarske umjetnine sačuvane u Zagrebu te one koje potječu s prostora srednjovjekovne Zagrebačke biskupije. Dr. Koprčina navodi kako uz svu arhivsku građu i povijesne činjenice nije za sada otkriveno poveznicu između izvedenih dijela i zlatarskih majstora tog vremena, no ih je 38, bili vrlo imućni te su sudjelovali u vlasti Gradeca. Ono što je svaki majstor morao znati je izrada kaleža, prstena i pečata. 

Predmeti koji su prikazani u monografiji izvedeni su u dragocjenim, plemenitim materijalima oblikovanim u stilu kasne gotike i renesanse i njihovim stilskim izvedenicama, a nastali su tijekom druge polovine 15. i prve polovine 16. stoljeća, većinom u razdoblju uspona Zagrebačke biskupije nakon krize sredinom 15. stoljeća, kada se osigurava kaptolski brijeg, dograđuje katedrala i podižu bedemi oko katedrale. Većina predmeta obuhvaćenih monografijom i danas je, kao i u trenutku nastanka, u crkvenom posjedu. Najvećim brojem riječ je o predmetima iz Riznice Zagrebačke katedrale, potom iz crkve sv. Marka i iz crkve sv. Ivana na Novoj Vesi, no obuhvaćena je i građa sačuvana u Čazmi, Glogovnici, Križevcima, Požegi i Đakovu. Manjim dijelom riječ je i o predmetima iz fundusa MUO, ističe Arijana Koprčina. 


Umjetnine koje su uvršetne u monografiju prikaz su najkvalitetnijih izvedbi iz posjeda najvišeg klera i aristokracije, ali i nepoznatih vlasnika. Objavljene umjetnine i zlatarski predmeti trenutno nisu dostupni posjetiteljima, građa je nakon potresa evakuirana i pohranjena očekujući obnovu muzejskih i crkvenih prostora.
Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Nepregledno blago

Emisija je koja se bavi hrvatskim identitetom. Kroz zanimljive rubrike obrađuje književnost, glazbu, velikane hrvatske prošlosti, prirodnu i kulturnu bastinu, gastronomiju i etnografiju. Otkrivamo zanimljivosti iz bogate tradicije i predstavljamo vam čuvare i promotore nepreglednog blaga Hrvatske.

Poslušajte u Slušaonici