Hrvatski radio

Radio Sljeme

Zoološki vrt dobio restoran Babaloo

14.01.2017.

17:34

Autor: Ana Krois

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Zoološkom vrtu grada Zagreba svečano je otvoren restoran Babaloo. Zgrada u kojoj se uz restoran nalaze i odmorište te vidikovac, izgrađena je u sklopu prve faze modernizacije Vrta. Cijeli je projekt vrijedan 38 milijuna kuna.

Drago mi je da restoran Babaloo ima zagrebački štih. Zagrepčani imaju rafiniran ukus i znaju prepoznati kvalitetu. Zbog toga vjerujem da će im se ovo mjesto izuzetno svidjeti, kazao je gradonačelnik Milan Bandić. Pritom je u posjet najljepšem zoološkom vrtu u ovom dijelu Europe pozvao ljubitelje životinja iz svih dijelova zemlje.

U sklopu prve faze modernizacije u Vrtu je izgrađeno deset, a obnovljeno devet objekata. Cijeli je projekt vrijedan 38 milijuna kuna, a čak 95 posto novca osigurao je Europski fond za regionalni razvoj.

„Otvorenje restorana točka je na „i“ projekta „Modernizacija Zoološkog vrta - prva faza“. Sada kad su svi novoizgrađeni objekti stavljeni u funkciju, posjetiteljima ćemo moći pružiti nezaboravno iskustvo novih dimenzija. Pri gradnji nastambi željeli smo im omogućiti što neposredniji kontakt sa životinjama, a pri osmišljavanju restorana željeli smo da on bude mjesto za vesela druženja sa članovima obitelji i prijateljima, ali i mjesto s kojeg će se pružati jedinstven pogled na Vrt“, kazao je Damir Skok, ravnatelj Zoološkog vrta.

Zgrada s restoranom, smještena kraj bazena s morskim lavovima, djelo je arhitekta Tihomila Matkovića iz studija OPA. S drugim novoizgrađenim objektima u Vrtu povezuje ju zajednička tema - fasadna obloga od sibirskog ariša. Pri njezinu oblikovanju Matković je bio vođen činjenicom da se nova zgrada nalazi unutar područja zaštićenog kao spomenik prirode i kulture te da suvremeni zoološki vrtovi uz turističku ulogu imaju i onu edukativnu te ulogu u očuvanju ugroženih vrsta životinja.

Uređenje restorana potpisuje arhitektica Kora Demel Zadro. Pri oblikovanju interijera kao glavne je materijale koristila ariš u formi letvica i masivnog drveta te sirovi crni čelik. Namještaj je, ističe arhitektica Demel Zadro, osmišljen na način da se može vrlo lako presložiti u raznolike formacije kako bi služile različitim posjetiteljima - od obitelji preko vrtićkih i školskih do stručnih skupina.

Ponuda jela prilagođena je svim dobnim skupinama posjetitelja, ali posebna je pažnja pridana djeci. Osmišljeni su dječji menúi uz čiju narudžbu dijete dobiva i krinku nekog od mladunaca iz Vrta.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.