Hrvatski radio

Radio Sljeme

Zoološki vrt očima stranih veleposlanika

26.04.2017.

13:51

Autor: Anita Dekanić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U sklopu projekta Veleposlanici za biološku raznolikost šest je veleposlanika provelo dan u zagrebačkom Zoološkom vrtu učeći o fotografiji i fotografirajući životinje. Tako žele skrenuti pažnju na važnost očuvanja raznolikosti koju imamo u prirodi i ljepote koja nas okružuje.

Hrvatska je po biološkoj raznolikosti jedna od najbogatijih europskih zemalja, zahvaljujući svojem geografskom položaju, a bogata je i mnogim vrstama koje su u Europi ugrožene. Projekt Veleposlanici za bioraznolikost kao cilj ima upravo kroz objektiv fotoaparata ljudima približiti ne samo koliko je lijep i bogat svijet u kojemu živimo, već i koliko je važno brinuti za njegovo očuvanje.

Razvijajući projekt, umjetnički fotograf Damir Hoyka je osmislio fotografski seminar zanimljiv kako onima koji se fotografijom intenzivno bave, tako i potpunim amaterima. Fotosofia 4 All u Zoološkom vrtu kreirana je tako da u njoj uživaju svi veleposlanici koji dijele volju i ljubav prema fotografiji neovisno o trenutačnoj kvaliteti njihova fotoizričaja. Projekt smo realizirali i zahvaljujući fotografskom entuzijazmu veleposlanice Bugarske i veleposlanika Belgije koji uživaju u fotografiranju, no u skupini ima i prirodnih talenata koji možda nemaju veliko teorijsko znanje, ali imaju osjećaj za fotografiju, kazao je Hoyka.

Hoyka je istaknuo i kako je ovo, ako ne prvi, ali barem jedan od prvih ovakvih projekata u svijetu. Dakle, u Hrvatskoj imamo niz ambasadora koji vole fotografiju, koji se njom bave. Kako bi smo što bolje rezultate imali, ja sam angažirao i šest svojih seminarista Fotosofie koji će biti dodijeljeni svaki po jednom ambasadoru, kako bi pomogli u realizaciji onoga što je ambasador na licu mjesta zamislio.

Poremećaj u ukupnoj raznolikosti života na Zemlji može imati dugoročne posljedice na ekosustave, ali i na čovjeka. Čovjek je dominantan i zauzima sve više prostora i teško se može naći mjesto upravo za biološku raznolikost. Hrvatska ima 38 posto teritorija zemlje pod zaštitom, kod nas u Poljskoj je malo manje. Imamo i vrste na koje smo ponosni, na primjer europski bizon koji je svugdje izumro - od 56 jedinki koje smo sakupili iz različitih zoo parkova širom Europe poslije Drugog svjetskog rata - obnovili smo ga i sada imamo, izjavio je poljski veleposlanik u Hrvatskoj Maciej Grzegorz Szymański.

Pred objektivom veleposlanika našli su se morski lavovi, ptice, kapucini, deve, valabiji i afrički lavovi. Izložba najboljih radova u Vrtu će biti otvorena u subotu, 20. svibnja povodom Dana biološke raznolikosti.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.