Hrvatski radio

Radio Sljeme

Zoološki vrt slavi 96. rođendan

12.06.2021.

13:41

Autor: Nevena Saraga

Foto: Zoo

Foto: Zoo

Foto: - / -

Zoološki vrt Grada Zagreba cjelodnevnim programom, koji će trajati do 18 sati, obilježava 96. rođendan. Proslavi se pridružio i gradonačelnik Tomislav Tomašević, koji je izrazio zadovoljstvo do sada učinjenim.

Zoološki vrt grada Zagreba osnovan je 1925. godine i nalazi se u više od 220 godina starom parku Maksimiru. U njemu obitava više od 370 vrsta životinja i više od 8800 jedinki sa svih kontinenata.

Zoološki vrt sudjeluje u brojnim projektima i programima koji se bave istraživanjem i zaštitom ugroženih vrsta, a tijekom godine može se sudjelovati u više od 30 edukativnih programa i događanja, rekao je ravnatelj Zoološkog vrta Damir Skok.

- 28 tisuća djece prođe kroz razne naše programe gdje je uvijek naglasak na biološkoj raznolikosti, očuvanju prirode i zaštiti ugroženih vrsta. Svrha današnjeg zoološkog vrta nije zabava, nego edukacija i zaštita ugroženih vrsta.

U tijeku je projekt modernizacije „Gradski prozori u prirodu“ kojim se među ostalim grade nove nastambe za medvjeda i dabra, Centar za istraživanje, poučna šetnica, obnavlja Prvo i Drugo maksimirsko jezero, po kojima bi uskoro mogli zaploviti i čamci, ali i oporavilište i prihvatilište za divlje životinje.

- Ustanova Zoološki vrt Grada Zagreba u svom sastavu ima i Sklonište u Dumovcu i Gradsko groblje i krematorij za kućne ljubimce. Godišnje imamo više od 1500 intervencija nad divljim životinjama, ističe Skok.

Proslavi se pridružio i gradonačelnik Tomislav Tomašević koji je izrazio zadovoljstvo do sada učinjenim.

- Ono što me jako veseli je da je prvi infrastrukturni projekt iz EU fondova u Zagrebu upravo bio u Zoološkom vrtu. Tridesetak milijuna kuna, 95 posto financiranih iz EU-a, tako da smo trebali sufinancirati samo s 5 posto. To je bila prva faza modernizacije Zoo vrta, a sada kreće druga faza modernizacije, projekt u suradnji s udrugama u kojem se isto tako radi i na zaštiti divljih životinja i na istraživanju, rekao je gradonačelnik Tomašević.

Pripremljeno je mnoštvo zabavnih te edukativnih sadržaja ustanova i udruga s kojima Zoološki vrt grada Zagreba surađuje na projektima istraživanja i zaštite prirode. Među njima su Veterinarski i Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Park prirode Lonjsko polje, Javna ustanova za zaštitu prirode Dubrovačko-neretvanske županije, Međimurska priroda – javna ustanova za zaštitu prirode, Hrvatsko herpetološko društvo HYLA i Hrvatsko društvo za biološka istraživanja HDBI.

Djeca četiri osnovnoškolska razreda koja su pobijedila u kreativnom natječaju "Upoznajmo zagrebačke zebre", odabrala su ime dvomjesečnom zebranu Marty-ju, a predstavljena je i navijačka pjesma Marina Ivanovića o Zoološkom vrtu.

Prigodni program u Divljem srcu grada traje do 18 sati, kada na Labuđem otoku počinje koncert Gudačkog kvarteta Rucner.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.