Hrvatski radio

Radio Sljeme

Zoološki vrt slavi 97. rođendan

18.06.2022.

14:33

Autor: Damon Balenović/Radio Sljeme

Zoološki vrt rođendan

Zoološki vrt rođendan

Foto: Radio Sljeme / Radio Sljeme

Velik dan za Zoološki vrt. U sklopu proslave 97.-og rođendana svečano su otvorene nove nastambe za životinje izgrađene u sklopu projekta "Gradski prozori u prirodu - unaprjeđenje urbane bioraznolikosti i razvoj zelene infrastrukture". To su Interpretacijski centar zaštićene faune Hrvatske, Mikrosvijet maksimirske šume i Prikaz vodenih staništa. 


Projekt modernizacije vrijedan je gotovo 35 milijuna kuna, a dijelom je financiran iz europskih fondova. Modernizirana su dva jezera, obnovljen takozvani "Čipkasti most", izgrađene su nove nastambe, istaknuo je zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet


- Ovo nije samo izletište, ovo je i edukacijski centar. Ogroman posao je napravljen, a posebno bi pohvalio Upravu koja se financijski vrlo odgovorno ponaša. Gotovo pola tih sredstava je iz europskih fondova, rekao je Korlaet.


Interpretacijski centar zaštićene faune Hrvatske uz bogat edukativni sadržaj obuhvaća nastambe za vjeverice i ptice. U toj cjelini je i nastamba za europske smeđe medvjede. Medvjedica Eta konačno je dobila nastambu kakvu zaslužuje, rekao je ravnatelj Zoološkog vrta Damir Skok.


- Ovdje u ovoj predivnoj nastambi imamo Etu, 34 godine staru medvjedicu. Ona je 1988. godine spašena zajedno sa svojom sestrom nakon što im je vlak pregazio mamu. Spasio ih je profesor Huber koji je tada radio veliki projekt na smeđim medvjedima. Presretni smo jer ona doista uživa u svakom dijelu svoje nove nastambe, rekao je Skok.


Mikrosvijet maksimirske šume stalni je interaktivni postav koji otkriva oku teže vidljive stanovnike maksimirske šume. A prikaz vodenih staništa objekt je u kojem se nalazi novoizgrađena nastamba europskih dabrova. No, na tome se ne misli stati, a dobra vijest je da se od žirafa nije odustalo.


- Tu je do pola završena nova nastamba za vuka. Tamo gdje su sada vukovi ide prilazna cesta. O tome ovisi izgradnja afričke savane gdje će biti toliko očekivane žirafe. Postoje i drugi projekti koji su gotovi, poput nastambi za pingvine i morske lavove, a mi stalno gledamo kako da apliciramo za europske fondove. Kod stare nastambe za lavove imamo u planu napraviti dječji zoo i smjestiti deve. Dakle, imamo viziju, kaže Skok.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Zagrebački dnevnik

"Zagrebački dnevnik" središnja je informativna emisija Radio Sljemena. Donosi najvažnije vijesti iz našeg grada, ali i šire okolice - središnje i sjeverozapadne Hrvatske. Svakoga dana u 16.10 budite uz sljemensku frekvenciju i možete biti sigurni da je sve što u njemu čujete provjereno i aktualno.

Poslušajte u Slušaonici