Hrvatski radio

Radio Sljeme

Zubna putovnica za 20 tisuća prvašića

01.03.2017.

15:13

Autor: Anita Dekanić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Pilot projekt jedinstvenog obrasca dentalnog statusa pod nazivom "Zubna putovnica" predstavljen je u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar". Njime se želi unaprijediti oralno zdravlje djece i utjecati na svijest o važnosti pravovremenog pregleda i stomatološkog liječenja.

Uskoro počinju redoviti sistematski pregledi djece prije upisa u osnovnu školu čiji je sastavni dio i pregled kod doktora dentalne medicine. Pri sistematskom pregledu za upis u osnovnu školu školskom je liječniku neophodno donijeti tzv. “potvrdu doktora dentalne medicine”, no sadržaj i oblik tih potvrda razlikuju se diljem Hrvatske. To je dovelo do izrade jedinstvenog obrasca pod nazivom “Zubna putovnica”.

Osim same potvrde da je dijete bilo kod stomatologa, želimo dobiti i to da se djetetu započne sa terapijom i da se naruči na ponovni pregled. Očekujemo da pregled za upis u prvi razred bude trenutak u kojemu dijete izabire svojeg doktora dentalne medicine, ako ga do tada nema, da taj prvi posjet doktoru dentalne medicine ne bude samo jedan pregled i da ostane na tome, nego početak kontinuirane skrbi doktora dentalne medicine o tom učeniku, izjavila je zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, doktorica Ivana Pavić Šimetin.

O važnosti ovog projekta te pravovremene i redovite brige o našoj dentalnoj higijeni svjedoči i činjenica kako je Hrvatska među zemljama sa najvećim indeksom karijesa u svojoj populaciji.

Ne četkamo redovito zube, ne odlazimo redovito u posjete zubaru, nemamo jednu adekvatnu skrb - dakle, dijete pod kontrolom. Sve što sanirate u ranijoj dobi manje košta sustav zdravstva. To je ipak početka respiratornog i probavnog sustava pa je vrlo važno da oralno zdravlje bude besprijekorno, a i djeca zadovoljnija, naglasila je doktorica Ivana Krupić iz Hrvatske komore dentalne medicine.

Pilot projekt će se, osim u Zagrebu, provoditi još u Splitsko-dalmatinskoj, Primorsko-goranskoj, Sisačko-moslavačkoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji, a njime će biti obuhvaćeno oko 20 tisuća djece.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.