Hrvatski radio

Radio Sljeme

Županija će preuzeti dio poslova državne uprave

27.08.2019.

13:37

Autor: Krešimir Vešnik

Robert Anic/PIXSELL

Robert Anic/PIXSELL

Foto: - / -

Početkom godine Županije će preuzeti dio poslova državne uprave. Da bi se uskladio ustroj Zagrebačke županije s tom odlukom, sastali su se ministar uprave Ivan Malenica te Župan Stjepan Kožić. Županija bi trebala dobiti oko 160 novih službenika.

Dvjestotinjak poslova, poput otvaranja obrta ili kategorizacije apartmana, koje obavlja državna uprava, od sljedeće godine će preuzeti županije. To znači da će oko 2 i pol tisuće službenika iz državne uprave prijeći u županije, a za njihove plaće država će izdvajati oko 350 milijuna kuna - Radi se o povjeravanju poslova. Sporazum koji se sklapa nije vremenski određen tako dok se svi poslovi obavljaju, osigurano će biti financiranje - objasnio je ministar uprave, Ivan Malenica.

Zagrebačka županija trebala bi dobiti gotovo 160 novih službenika koji bi obavljali poslove iz područja društvene djelatnosti, gospodarstva, imovinsko-pravnih odnosa te poslova opće uprave. Preostaje, stoga, Županiji da uskladi organizaciju svojeg djelovanja - Postoje još određene stvari koje u operativnom smislu treba posložiti, treba čuti stvari od strane ministarstva kako, na koji način i kojim rokovima. Treba će donijeti i dosta odluka i na samoj našoj županijskoj skupštini, trebamo pripremiti i vijećnike da znaju o čemu se radi, na koji način i zbog čega sve skupa to radimo - rekao je župan Stjepan Kožić.

U iduća će se dva tjedna, najavio je Malenica, sastati sa svim županima da bi se što bolje provela ova odluka zbog koje će se, ističe, do kraja godine promijeniti 66 zakona.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.