Hrvatski radio

Radio Sljeme

Županijska skupština prihvatila "povijesni" proračun

11.12.2019.

15:51

Autor: Krešimir Vešnik

Zarko Basic/PIXSELL

Zarko Basic/PIXSELL

Foto: - / -

Skupština Zagrebačke županije prihvatila je proračun za iduću godinu. "Težak" je rekordnih 1,2 milijarde kuna. Izvršni je proračun županije 488 i pol milijuna kuna što je povećanje od oko 27 posto u odnosu na onaj za ovu godinu.

"Povijesnim" nazvan je na sjednici Županijske skupštine proračun za iduću godinu. "Težak" je oko 1,2 milijarde kuna. U njemu se računaju i izdaci za školstvo te nove dužnosnike.

Stoga, županija za svoje palnirane projekte raspolaže s 488 i pol milijuna kuna za sljedeću godinu - Predloženim proračunom jamčimo nastavak velikih višegodišnjih investicija u školstvu, daljnja ulaganja u društvenu i komunalnu infrastrukturu, zadržavanje visokih standarda socijalne osjetljivosti, osiguravanje ravnomjernog gospodarskog razvoja - rekao je župan, Stjepan Kožić.

Županija se planira i kreditno zadužiti u sljedećoj godini za 80 milijuna kuna, nastavlja Kožić - On bi se, uglavnom, koristio za kapitalnu izgradnju u obrazovanju.

Ipak, proračun nisu podržali svi županijski zastupnici - Počevši od, po nama, nedostatnih kriterija za ulaganje u školstvo, odustajanja od nekih demografskih mjera itd. Nama ovakav proračun nije prihvatljiv - istaknuo je SDP-ovac, Zoran Ostović.  Ni Stjepan Kozlina iz HSS-a nije podržao proračun - Nije ravnomjerno raspoređen na sve dijelove Zagrebačke županije. Smatram da je on većim dijelom lista želja za očuvanje mira u skupštini. 

Dodajmo da će se konačna odluka o nadoknadi školskih sati zbog štrajka prosvjetara, rečeno je na sjednici, donijeti do 20-og ovog mjeseca.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.