Hrvatski radio

Radio Sljeme

U sjećanje na Tina Ujevića Zagreb postaje grad poezije

06.11.2015.

16:34

Autor: Mario Mihaljević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Od 10. do 12. studenog održava 6. festival "Zagreb, grad poezije". Ovogodišnji festival posvećen je 60. obljetnici smrti velikoga hrvatskog pjesnika Tina Ujevića (1891.-1955.). Ideja Festivala je da se u dane obilježavanja povežu pariške Tinove zagrebačke ulice i kavane.

Kroz filmske i literarne fragmente, uz potporu brojnih umjetnika, gradimo Ujevićev plan grada, rekao je autor koncepta Festivala Goran Matović. Dodao je kako su u tim fragmentima sabrana Ujevićeva životna i književna iskustva.

Po Matovićevim riječima, u Ujevićevim zagrebačkim zatvorenim i živim kavanama rekapitulirat će se fragmenti njegove intimne ispovijestiU filmskoj procesiji vidimo gradove, ulice, kavane, knjižnice i osobe koje je on gledao, napomenuo je Matović dodavši kako će prirediti i niz multimedijalnih događaja zasnovanih na Ujevićevu djelu. 

Najavio je i kako će u sklopu Festivala biti prikazani filmovi "Pariški Tin" i "Tin" redatelja Željka Senečića.

U Zagrebu ćemo za trajanja Festivala organizirati otvaranje Tinovih kavana - Corsa i Kazališne kavane te ih povezati s Tinovim živim gostionicama: Tip top (Blato) i Pod starim krovovima, rekao je dodavši kako će u Tinove gostionice i Hrvatski državni arhiv ugraditi raznolike umjetničke programe. 

Istaknuo je kako će na fasadama Ujevićevih zatvorenih kavana prikazati filmove koji spajaju vremena i prizore koji pripadaju Tinu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.