Hrvatski radio

Radio Sljeme

13:30 / 14.11.2021.

Autor: Hrvatski Radio

Angelovi slapovi 14.11.2021.

default error photo

Najviši svjetski slap koji se nalazi u Venezueli, sasvim slučajno otkrio američki pilot Jimmy Angel. Godine 1935. Angel je pretraživao golemo visočje Auyán-tepui ili Đavolje planine u nakani da pronađe rijeku. Stari tragač za zlatom govorio mu je nekoliko godina prije o toj rijeci i o vrtoglavoj količini zlata koju sadrži. Nakon što je ugledao slapove vratio se u Caracas zainteresirao je svojom pričom dvojicu istraživača, Gustava Henrya i Felixa Cardonu, te se ponudio da ih odvede onamo sa svojim dvokrilcom. Za vrijeme slijetanja sletjeli su na tresetište te se iz toga nisu mogli izvući. No, iako je prašuma bila neprohodna, uspjeli su doći do svog kampa ispod planine

O najvišem svjetskom vodopadu koji pada s visine od 979 metara u ponor kazuje nam Milan Adraković, zagrebački liječnik u mirovini, svjetski putnik i enciklopedist. Na ovom putovanju zadržavamo se i Ciudad Bolivaru, koji je smješten uz rijeku Orinoco. 

Autorici emisije je Vesni Jurić Rukavina za "Prstom po globusu" dodijeljena posebna Zahvalnica 2013. godine, te Povelja 2016. "Marco Polo" FIJET-a Hrvatska, koji je dio najstarijega svjetskog profesionalnog udruženja turističkih novinara i pisaca o turizmu "FIJET".

U formi radio dokumentarne drame u kojoj je prilagodila putopis iz Istre o Vrćinu, za "Zaboravljenu gradinu" osvojila kao prvi autor na Međunarodnom festivalu igrane i dokumentarne radiodrame Prix Marulić, treću nagradu, 2016.g.  

2017. uručena joj je međunarodna turističke nagrade POVELJA FEST 2017. Nagrada se dodjeljuje na temelju ocjene i obrazloženja Povjerenstva turističkih novinara, a dodjeljuje je Europski savez turističkih novinara (FEST) iz Rima. Vesna Jurić Rukavina već niz godina na HRT – Radiju Sljeme uređuje i vodi radijski putopis Prstom po globusu, a nagradu je osvojila za dugogodišnje promicanje turizma i baštine u sklopu te emisije te zbog angažiranosti u Svjetskoj federaciji novinara u turizmu i putopisaca. Riječ je o međunarodnoj nagradi utemeljenoj prije 35 godina u Rimu.

 

Ispod najvišeg vodopada 2021-11-14

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Prstom po globusu

Radio putopis obilježen je zapažanjima, dojmovima i razmišljanjima o svemu što zaokuplja autoričinu pažnju na putovanju. Riječ je najčešće i o potpuno nepoznatom ili tek otkrivenom. Vesna Jurić Rukavina "svojim" prstom iz tjedna u tjedan donosi nove priče iz Hrvatske ili svijeta.

Poslušajte u Slušaonici