Hrvatski radio

Radio Sljeme

Bavarska - Kad dvorci pričaju priče 2. dio 26.01.2020.

26.01.2020.

13:30

Autor: Hrvatski Radio

default error photo

Možda o Ludwigu II., ipak njegovi dovrci najbolje pričaju priče i o njegovom neobičnom životu. Odgajan je vrlo strogo po kraljevskom režimu. Imao je malo prijatelja. Neobična ga je smrt zatekla. No, ono što se pouzdano zna i vidi život mu je obilježio Wagner za kojeg je smatrao da je gotovo božansko biće. Divio se njegovim djelima i nije mogao shvatiti kako smrtnik može napisati tako genijalna djela. Kad se dođe do njegovog najvećeg dvorca Herrenchiemsee kojeg je sagradio na otoku Herreninsel, na jezeru Chiemsee, onda se otkriva i nadahnuće s Lujem XIV. Naime najimpozantniji dvorac Bavarske, ali i Njemačke nastao je po uzoru na čuveni francuski dvorac Versailles.

Opčinjenost Lujem XIV ogleda se i u Ludwigovoj sobi s ogledalima, nalik poznatoj dvorani s ogledalima u Versaillesu. Tu sobu je Ludwig posebno volio i u njoj je noću provodio vrijeme čitajući. Kao što je Kralj Luj XIV smatrao sebe kraljem sunca, tako je Ludwig smatrao sebe kraljem mjeseca. Umislivši da je kralj noći, danju je spavao, a noću bio budan. Kraljeva spavaonica je najsjajnija prostorija u dvorcu, optočena je zlatom, mramorom, skupocjenim parketom, figuricama, kitnjastim lusterima. Ludwig nikada nije koristio ovu sobu jer je govorio da je izgrađena za Luja XIV. Nalik versajskim vrtovima, i ovaj dvorac ima predivan park prepun cvijeća i fontana.

I na ovom putovanju uživajmo uz mog suputnika profesora geografije i povijesti u statusu mentora poznate XV. gimnazije, inače i voditelja putovanja Darka Kanjuha. Kao i prošli tjedan odlazimo u neko drugo vrijeme pa onda u sadašnjost. Možda se malo i sam Ludwig II. upleo u stvaranje ove priče, naravno u zajedništvu s Wagnerom. Darko je to "presjekao" s Ludwigovim pivom, a ja vjerovali ili ne s jednim drugim isto slavnim Ludwigom -dragim i neobičnim Ludwigom van Beethovenom. 

 

 

Autorici emisije je Vesni Jurić Rukavina za "Prstom po globusu" dodijeljena posebna Zahvalnica 2013.

Povelja 2016. "Marco Polo" FIJET-a Hrvatska, koji je dio najstarijega svjetskog profesionalnog udruženja turističkih novinara i pisaca o turizmu "FIJET".

U formi radio dokumentarne drame u kojoj je prilagodila putopis iz Istre o Vrćinu, za "Zaboravljenu gradinu" osvojila kao prvi autor na Međunarodnom festivalu igrane i dokumentarne radiodrame Prix Marulić, treću nagradu, 2016.g.  

2017. uručena joj je međunarodna turističke nagrade POVELJA FEST 2017. Nagrada se dodjeljuje na temelju ocjene i obrazloženja Povjerenstva turističkih novinara, a dodjeljuje je Europski savez turističkih novinara (FEST) iz Rima. Vesna Jurić Rukavina već niz godina na HRT – Radiju Sljeme uređuje i vodi radijski putopis Prstom po globusu, a nagradu je osvojila za dugogodišnje promicanje turizma i baštine u sklopu te emisije te zbog angažiranosti u Svjetskoj federaciji novinara u turizmu i putopisaca. Riječ je o međunarodnoj nagradi utemeljenoj prije 35 godina u Rimu.

 

Bavarska - Kad dvorci pričaju priče 2. dio 2020-01-26

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Prstom po globusu

Radio putopis obilježen je zapažanjima, dojmovima i razmišljanjima o svemu što zaokuplja autoričinu pažnju na putovanju. Riječ je najčešće i o potpuno nepoznatom ili tek otkrivenom. Vesna Jurić Rukavina "svojim" prstom iz tjedna u tjedan donosi nove priče iz Hrvatske ili svijeta.

Poslušajte u Slušaonici