Hrvatski radio

Radio Sljeme

Bayreuth - Wilhelminin ili Wagnerov grad 02.02.2020.

02.02.2020.

13:30

Autor: Hrvatski Radio

default error photo

Bayreuth je gradić u sjevernoj Bavarskoj, smješten je između Minhena i Berlina. Svakako su mu poseban pečat dali princeza Wilhelmina i Wagner. Odnosno festivalsko kazalište Richarda Wagnera i Markgrofovska opera. Financijski je svesrdno Wagneru pomagao kralj Ludvig II. Naime, spomenuti kralj, nadao se kako će se uz pomoć Wagnerovih opera njegovi ljudi oplemeniti i biti na višoj kulturnoj razini. Stoga je velikodušno podržao skladatelja, platio mu dugove, iznajmio vilu u Münchenu i podržao njegove planove za festivalsko kazalište u Bayreuthu. Taj grad obilježio je Franz Listz, njemački književnik Jean Paul, čije je puno ime je Johann Paul Friedrich Richter, ali i Muzej piva ali i porculan.

Bayreuth se prvi puta spominje još 1194. godine. Pretpostavlja se da je Bayreuth dobio status grada u 13. st., a u 15. st. se prvi puta pojavljuje na karti. Bayreuth leži na rijeci Red Main, južno od dva glavna toka rijeke Main, između planina Fichtelgebirge i francuske Švicarske. Grad je dio Nirnberške metropolitanske regije.

 

 

 

Autorici emisije je Vesni Jurić Rukavina za "Prstom po globusu" dodijeljena posebna Zahvalnica 2013.

Povelja 2016. "Marco Polo" FIJET-a Hrvatska, koji je dio najstarijega svjetskog profesionalnog udruženja turističkih novinara i pisaca o turizmu "FIJET".

U formi radio dokumentarne drame u kojoj je prilagodila putopis iz Istre o Vrćinu, za "Zaboravljenu gradinu" osvojila kao prvi autor na Međunarodnom festivalu igrane i dokumentarne radiodrame Prix Marulić, treću nagradu, 2016.g.  

2017. uručena joj je međunarodna turističke nagrade POVELJA FEST 2017. Nagrada se dodjeljuje na temelju ocjene i obrazloženja Povjerenstva turističkih novinara, a dodjeljuje je Europski savez turističkih novinara (FEST) iz Rima. Vesna Jurić Rukavina već niz godina na HRT – Radiju Sljeme uređuje i vodi radijski putopis Prstom po globusu, a nagradu je osvojila za dugogodišnje promicanje turizma i baštine u sklopu te emisije te zbog angažiranosti u Svjetskoj federaciji novinara u turizmu i putopisaca. Riječ je o međunarodnoj nagradi utemeljenoj prije 35 godina u Rimu.

 

Bayreuth - Wagnerov grad 2020-02-02

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Prstom po globusu

Radio putopis obilježen je zapažanjima, dojmovima i razmišljanjima o svemu što zaokuplja autoričinu pažnju na putovanju. Riječ je najčešće i o potpuno nepoznatom ili tek otkrivenom. Vesna Jurić Rukavina "svojim" prstom iz tjedna u tjedan donosi nove priče iz Hrvatske ili svijeta.

Poslušajte u Slušaonici