Hrvatski radio

Radio Sljeme

13:30 / 20.12.2020.

Autor: Hrvatski Radio

Čarobna Austrija 1. dio 20.12.2020.

default error photo

Naše odredište bit će Salzburg, ali za tjedan dana. Kako prolazimo kroz Korušku koja ima dva veća grada šteta bi ih bilo zaobići - Klagenfurt i Villach. Austrija je mnogima jedna od najzanimljivijih i najdražih zemalja. Tako je i u mom slučaju. Nekako uvijek nešto nađem između ravnih stepskih krajolika Panonske nizine na istoku zemlje i visokih alpskih regija na zapadu, šuma i brežuljaka, ima i močvarnih područja, te jezerskih zaravni do čudesnih slika mediteranskih krajolika na jugu.

Austrijska je povijest, kao i ona većine europskih država, nadasve turbulentna. A ipak, neki elementi austrijskog karaktera već stoljećima se uvijek iznova potvrđuju - ljepota i kultiviranosti oduvijek bili pokretačka snaga ove zemlje.
„Bog je stvorio svijet, ali čovjek je sebi stvorio jedan drugi svijet: umjetnost" - o ovim pitanjima razmišljao je austrijski glumac i redatelj Max Reinhardt (1873.-1943.). Nebrojene glazbene pozornice, kazališta, muzeji i galerije pozivaju vas na nezaboravan kulturni doživljaj.
I to su mi prve asocijacije o Austriji u ovom trenutku.

 

Čarobna Austrija 1. dio 2020-12-20

Emisija

Prstom po globusu

Radio putopis obilježen je zapažanjima, dojmovima i razmišljanjima o svemu što zaokuplja autoričinu pažnju na putovanju. Riječ je najčešće i o potpuno nepoznatom ili tek otkrivenom. Vesna Jurić Rukavina "svojim" prstom iz tjedna u tjedan donosi nove priče iz Hrvatske ili svijeta.

Poslušajte u Slušaonici