Hrvatski radio

Radio Sljeme

Čarobna Austrija 1. dio 20.12.2020.

20.12.2020.

13:30

Autor: Hrvatski Radio

default error photo

Naše odredište bit će Salzburg, ali za tjedan dana. Kako prolazimo kroz Korušku koja ima dva veća grada šteta bi ih bilo zaobići - Klagenfurt i Villach. Austrija je mnogima jedna od najzanimljivijih i najdražih zemalja. Tako je i u mom slučaju. Nekako uvijek nešto nađem između ravnih stepskih krajolika Panonske nizine na istoku zemlje i visokih alpskih regija na zapadu, šuma i brežuljaka, ima i močvarnih područja, te jezerskih zaravni do čudesnih slika mediteranskih krajolika na jugu.

Austrijska je povijest, kao i ona većine europskih država, nadasve turbulentna. A ipak, neki elementi austrijskog karaktera već stoljećima se uvijek iznova potvrđuju - ljepota i kultiviranosti oduvijek bili pokretačka snaga ove zemlje.
„Bog je stvorio svijet, ali čovjek je sebi stvorio jedan drugi svijet: umjetnost" - o ovim pitanjima razmišljao je austrijski glumac i redatelj Max Reinhardt (1873.-1943.). Nebrojene glazbene pozornice, kazališta, muzeji i galerije pozivaju vas na nezaboravan kulturni doživljaj.
I to su mi prve asocijacije o Austriji u ovom trenutku.

 

Čarobna Austrija 1. dio 2020-12-20

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Prstom po globusu

Radio putopis obilježen je zapažanjima, dojmovima i razmišljanjima o svemu što zaokuplja autoričinu pažnju na putovanju. Riječ je najčešće i o potpuno nepoznatom ili tek otkrivenom. Vesna Jurić Rukavina "svojim" prstom iz tjedna u tjedan donosi nove priče iz Hrvatske ili svijeta.

Poslušajte u Slušaonici