Hrvatski radio

Radio Sljeme

Crna Gora - Stari grad Svač 07.02.2021.

07.02.2021.

13:30

Autor: Hrvatski Radio

default error photo

Svač se nalazi na stijeni iznad Šaskog jezera, oko 25 km sjeveroistočno od Ulcinja, a smješten je na uzvisini od oko 80 metara nadmorske visine između jezera na jugu i plodne ravnice na sjeveru kojom je prolazio put prema Skadru, nekad važnom ekonomskom, vojnom i kulturnom području.

Prema novijim istraživanjima crnogorskih arheologa Svač je bio okružen zidinama s kulama.  Ispred ulaza, izvan zidina, pronađeni su ostaci jedne manje crkve. Unutar zidina, pored ulaza, bila je katedrala sv. Ivana iz 14. st., a pronađeni su ostaci  kuća za stanovanje.

Prema legendi Svač je imao crkava koliko u godini dana. Do danas ih je pronađeno 15.  No nekad su i legende dovoljne da uz pronađene arhološke artefakte zamišljamo kako je to nekad bilo u davnim vremenima.

Svač je u svom povijesnom trajanju, u ratnim najezdama, tri puta rušena a  dva puta obnavljan. Nakon trećeg pustošenja u vrijeme Osmanlijskih osvajanja, grad Svač je usnuo dubokim snom.

CRNA GORA - SVAČ 2021-02-07

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Prstom po globusu

Radio putopis obilježen je zapažanjima, dojmovima i razmišljanjima o svemu što zaokuplja autoričinu pažnju na putovanju. Riječ je najčešće i o potpuno nepoznatom ili tek otkrivenom. Vesna Jurić Rukavina "svojim" prstom iz tjedna u tjedan donosi nove priče iz Hrvatske ili svijeta.

Poslušajte u Slušaonici