Hrvatski radio

Radio Sljeme

Danski Aalborg - Pariz sjevera 16.02.2020.

16.02.2020.

13:30

Autor: Hrvatski Radio

default error photo

Ovoga puta, u Kraljevini sa 406 otočića, najstarijoj monarhiji u Europi boravimo u Aalborgu ili Parizu sjevera. Tu nakon studija, živi i radi naša Koprivničanka, modna dizajnerica koja je stvorila hrvatsko-danski brend Belle Epoque Fashion, Petra Grobensky. Njene modele nose svjetski poznate manekenke, a modna kolekcija u samo 100 komada nalazi se u slobodnoj prodaji. Priča iz Danske, nastala je u vrijeme kad je zbog godišnjg doba sve pomalo tamno, ali učinili su sve da imaju puno svijetl!

U Danskoj rekli bi - ništa novo!

Svaki drugi dan pada kiša, te svi jedva čekaju najsušnije razdoblje u godini,  proljeće. Prema raznim indexima, godinama su najsretnija i najmanje korumpirana zemlja na svijetu. Imaju visok BDP, zdrav i dug životni vijek, ljudi su vrlo velikodušni i trude se takvima i ostati. I dalje svaki Danac ima bicikl i zna plivati i dalje su kavoljupci, što i meni odgovara jer uz vodu to je moj jedini napitak.

Vole jednakom  mjerom klubove, i ne mogu bez udruga i hobijskih društava i žive tako da svtaraju Hygge, stvaranje dobre atmosfere i  uživanja u zajedništvu.  

Država je to Hansa Christiana Andersena i Lego kockica, vikinških spomena, jer  sve do 11. stoljeća Danci su bili poznati kao Vikinzi, zajedno s Norvežanima i Šveđanima, koji su kolonizirali, napadali i trgovali u svim dijelovima Europe. Vole svoju kraljicu Margrethe II. i reći će vrlo je omiljena i sposobna, te jednostavna. Kod nje je sve u radu transparentno,  izvrsna je i prevoditeljica te se smatra se da je prevela jedan dio Gospodara prstenova i napravila ilustracije pod pseudonimom.

Danski je dominantan jezik u cijeloj zemlji s 5,5 milijuna stanovnika. Najgušće je naseljen Kopenhagen s širom okolicom gdje živi više od trećine stanovništva, zatim istočna obala Jyllanda, dok su njegovi zapadni dijelovi najrjeđe naseljeni.

Ovoga puta, u Kraljevini sa 406 otočića, najstarijoj monarhiji u Europi boravimo u Aalborgu ili Parizu sjevera. Tu nakon studija, živi i radi naša Koprivničanka, modna dizajnerica koja je stvorila hrvatsko-danski brend Belle Epoque Fashion, Petra Grobensky. Njene modele nose svjetski poznate manekenke, a modna kolekcija u samo 100 komada nalazi se u slobodnoj prodaji.  

Aalborg je stari grad i luka, na sjevernom dijelu poluotoka Jyllanda  na Limfjordu i četvrti najveći grad. I sva njegova povijest i današnjica satkana je još u 14. st. kad grad dobiva status trgovačkog grada. Od 1624. postaje luka je važna za lov haringa. Grad je ugodan, dopadljivih uličica sa sačuvanim građevnima iz 15. i 16. st., šarenim fasadama i arhitekturom modernih linija. Sve više Aalborg postaje Sveučilišni centar Kraljevnine Danske. Studenti dolaze sve više iz Europe i svijeta, kazuje Petra i pomalo oduševljena načinom školovanja, u kojoj djeca već u osnovnoj imaju sate šivanja, kuhanja ali i stjecanja drugih vještina onih tehničkih kako bi znali i dodatne vještine – pitam se zašto su u našim školama ukinuli Domaćinstvo i Tehnički?  Priča iz Danske, nastala je u vrijeme kad je zbog godišnjeg doba sve pomalo tamno, ali učinili su sve da imaju puno svijetla!

 

Autorici emisije je Vesni Jurić Rukavina za "Prstom po globusu" dodijeljena posebna Zahvalnica 2013. "Marco Polo". Povelja 2016. "Marco Polo" FIJET-a Hrvatska, koji je dio najstarijega svjetskog profesionalnog udruženja turističkih novinara i pisaca o turizmu "FIJET". U formi radio dokumentarne drame u kojoj je prilagodila putopis iz Istre o Vrćinu, za "Zaboravljenu gradinu" osvojila kao prvi autor na Međunarodnom festivalu igrane i dokumentarne radiodrame Prix Marulić, treću nagradu, 2016.g.  2017. uručena joj je međunarodna turističke nagrade POVELJA FEST 2017. Nagrada se dodjeljuje na temelju ocjene i obrazloženja Povjerenstva turističkih novinara, a dodjeljuje je Europski savez turističkih novinara (FEST) iz Rima. Vesna Jurić Rukavina već niz godina na HRT – Radiju Sljeme uređuje i vodi radijski putopis Prstom po globusu, a nagradu je osvojila za dugogodišnje promicanje turizma i baštine u sklopu te emisije te zbog angažiranosti u Svjetskoj federaciji novinara u turizmu i putopisaca. Riječ je o međunarodnoj nagradi utemeljenoj prije 35 godina u Rimu.

Autorica (scenaristica i urednica )je dokumentarno filma  „Istraske freske – Jedno vrijeme za sva vremena“ koji je na Međunarodnom festivalu 7. Zagreb TourFilm Festivalu osvojio je drugo mjesto u kategoriji Hrvatski dokumentarni film do 60 minuta.

 

Galerija
Aalborg i krovovi - Photo: P.G za Prstom po globusu, Foto: -/-
Aalborg - katedrala iz 15.st. Aalb/Prstom po globusu, Foto: -/-Petra Grobensky u svojoj kreaciji Photo:Simon Vemmelund za Prstom po globusu , Foto: -/-Vesna Jurić-Rukavina i Petra Grobensky  Photo: R. D. za Prstom po globusu, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Prstom po globusu

Radio putopis obilježen je zapažanjima, dojmovima i razmišljanjima o svemu što zaokuplja autoričinu pažnju na putovanju. Riječ je najčešće i o potpuno nepoznatom ili tek otkrivenom. Vesna Jurić Rukavina "svojim" prstom iz tjedna u tjedan donosi nove priče iz Hrvatske ili svijeta.

Poslušajte u Slušaonici