Hrvatski radio

Radio Sljeme

EUFRAZIJEVA BAZILIKA 2. dio - repriza 06.09.2020.

06.09.2020.

13:30

Autor: Hrvatski Radio

default error photo

Eufrazijeva bazilika (Eufrazijana) u Poreču nastala je u 6. st., u vrijeme biskupa Eufrazija. Godine 1997. UNESCO ju je uvrstio u svjetsku kulturnu baštinu. Više od pola milijuna ljudi godišnje posjeti i prođe kroz čudesnu ljepotu sustava Eufrazijeve bazilike. U našem hodu zastajemo tek na trenutak uz ono što baštinimo.

Uz prezentaciju arheoloških ostataka, posebice mozaika datiranih već u 3. st., u kompleksu se nalaze vrijedne sakralne spomenike i umjetničke predmete starokršćanskoga, rano bizantskog i srednjovjekovnog razdoblja.

Početak gradnje je 553. godina i to na temeljima ranije trobrodne bazilike. Do danas je doživjela niz promjena pa na izvornom zdanju iz ranokršćanskog perioda stoji treća crkva u gotičkom stilu. Iako su samu zgradu oštetili potresi, ratovi i požari, autentični podni mozaici iz 5. st. ostali su sačuvani i primjer su ranokršćanskog slikarstva. Prikaz Krista, te likovi mučenika i mučenica, kao i kompozicija Bogorodice na prijestolju zadivljuju izradom filigranske finoće. Najstariji fragmenti mozaika datiraju iz 3. st.

Bazilika, zapravo katedrala Uznesenja Marijina, počela se graditi 553. na temeljima ranije trobrodne bazilike. Do danas je doživjela niz promjena, pa na izvornom zdanju iz ranokršćanskog perioda stoji treća crkva u gotičkom stilu. Iako su samu zgradu oštetili potresi, ratovi i požari, autentični podni mozaici iz 5. st. ostali su sačuvani i reprezentativan su primjerak ranokršćanskog slikarstva. Prikaz Krista, te likovi mučenika i mučenica, kao i fascinantna kompozicija Bogorodice na prijestolju zadivljuju izradom filigranske finoće. Najstariji pak fragmenti mozika datiraju u 3. st.
Blještavi mozaici, kojima su oslikani unutrašnjost i pročelje crkve, idu u red najljepših sačuvanih djela bizantske umjetnosti. Mozaicima su iznad apside predstavljeni apostoli s Isusom, u centralnom dijelu tadašnji biskup Eufrazije s maketom bazilike, anđeli čuvari, Djevica Marija s Isusom u krilu, domaći sveci mučenici, posebice sveti Mauro - prvi biskup, potom mučenik i zaštitnik grada Poreča i cijele istarske biskupije. Uz sam rub slavoluka poredani su polukružno "medaljoni" s likovima mučenica. Dva glavna mozaična prikazanja predstavljaju Navještenje i Vizitaciju koja predstavlja umjetničku rijetkost jer je Blažena Djevica Marija prikazana trudna u susretu s Elizabetom. Trobrodnu katedralu nose dva reda vitkih mramornih stupova s raskošnim kapitelima.

Remek-djela u Eufrazijevoj bazilici nisu prestala s dovršetkom njene gradnje.
Sedam stoljeća poslije Eufrazija, porečki biskup Oton dao je izvesti veliki mramorni ciborij koji je izgrađen 1277. godine. Tu smo zastali i hod nastavljamo i ove nedjelje s arheologom i povjesničarom umjetnosti Marinom Baldinijem.

Pa kad smo istaknuli važnost Otona, još jedno ime je važno za spašavanje svega onog što mi danas uživamo u Eufrazijevoj bazilici - a riječ je o biskupu Jurju Dobrili poznatom narodnom preporoditelju. Pogledajte ga prvom prigodom na novčanici koja je u našoj zemlji najviše u opticaju - a to je 10 kuna.
Ustoličen je za biskupa u Poreču 1858., i biskupovao 25 godina. Prvi je koji je svoju inauguralnu poslanicu uputio vjernicima i na hrvatskom jeziku.
No kako je biskup Dobrila spašavao Eufrazijevu baziliku?

EUFRAZIJEVA BAZILIKA 2. dio - repriza 2020-09-06

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Prstom po globusu

Radio putopis obilježen je zapažanjima, dojmovima i razmišljanjima o svemu što zaokuplja autoričinu pažnju na putovanju. Riječ je najčešće i o potpuno nepoznatom ili tek otkrivenom. Vesna Jurić Rukavina "svojim" prstom iz tjedna u tjedan donosi nove priče iz Hrvatske ili svijeta.

Poslušajte u Slušaonici