Hrvatski radio

Radio Sljeme

Indija: Na putu za Rađastan 1. dio 15.11.2020.

15.11.2020.

13:30

Autor: Hrvatski Radio

default error photo

Indija je posebna zemlja. Odlazak u tu zemlju je odlazak u jedan potpuno novi svijet. Indijci su jedinstveni, običaji su im jedinstveni. Po povratku iz Indije dojmovi su jaki. Jedni kažu lijepa je Indija, ali - hvala nikad više. A, neki od nas će se vraćati i vraćati kako bi je spoznali i podijeli svoja iskustva. Takva je i moja suputnica, dobra poznavateljica i neumorna istraživačica nepoznatih kultura, običaja, tradicije i religija dalekog Istoka, Dubravka Manola.

New Delhi mijenja svoje lice iz dana u dan. Novo i Staro je još vidljivije, posebice ako nas zanima i stara jezgra. Iako je urbanistički i stilski arhikteturom stvoren dvadesetih godina prošlog stoljeća prema projektu britanskih urbanista i arhitekata, kao suvremeno središte Britanskoga carstva, danas sve više niču visoki neboderi, poslovne zgrade i shoping centri. Svaki grad ima svoju žilu kucavicu, a u New Delhiju je to “Kraljevski put” izgrađen u kolonijalnom stilu s bujnim zelenilom, Spaja Predsjedničku palaču i zgrade vlade s veličanstvenim Vratima Indije, koja istinu za volju neodoljivo podsjećaju na znameniti pariški Slavoluk pobjede. Ono što se ipak treba vidjeti je jedno od remek dijela novije arhitekture fascinantan Lotosov hram, te povijesni Kutab minaret, najviši na svijetu. Mnogi otiđu i izvan turističkih područja Starog i Novog Delhija na mjesto koje je obilježeno kao jedno od najtragičnijih u novijoj indijskoj povijesti, a to kuća  Indire Gandhi koja je ujedno i njeno posljednje počivalište. Naime, dom Indire Gandhi ostao je kao što je i bio onoga jutra kad je ubijena. Mjesto na kojem je pala obilježeno je staklenim svetištem. Nakon glvanog grada, olazimo u Agru, najposjećenije mjesto u Indiji i do jedne od najljepših građevina svijeta - Taj Mahala. To vrhunsko ostvarenje mogulske arhitekture kombinira elemente perzijskih, indijskih i islamskih stilova. Godine 1983. Taj Mahal postao je UNESCO-ov spomenik Svjetske baštine opisan kao „dragulj islamske umjetnosti u Indiji i jedan od univerzalno priznatih remek-djela svjetskog nasljeđa”. Izgradio ga je mogulski vladar Džahan-šah kao spomen za svoju rano preminulu ženu Perzijanku Mumtaz Mahal. Tamošnje stanovništvo će reći da je to " Srce Indije" u konačnici godišnje više milijuna ljudi dolazi u Agru.  Naše krajnje je odredište Rajasthan ili Zemlja prinčeva, indijska država koja je po površini osma po broju stanovnika s oko 70 milijuina stanovnika. Glavni i najveći grad je Jaipur koji ima više od  3 milijuna stanovnika.

INDIJA: NA PUTU ZA RAJASTAN - 1. DIO 15.3.2020. 2020-11-15

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Prstom po globusu

Radio putopis obilježen je zapažanjima, dojmovima i razmišljanjima o svemu što zaokuplja autoričinu pažnju na putovanju. Riječ je najčešće i o potpuno nepoznatom ili tek otkrivenom. Vesna Jurić Rukavina "svojim" prstom iz tjedna u tjedan donosi nove priče iz Hrvatske ili svijeta.

Poslušajte u Slušaonici