Hrvatski radio

Radio Sljeme

Jedna sličica iz Kenije, Amboseli i Masai prijatelji 04.07.2021.

04.07.2021.

13:30

Autor: Hrvatski Radio

default error photo

Davne 2008. godine nastala je prva priča u nizu o Republici Keniji. Ovotjedna s filmskim snimateljem doc. art. Vjeranom Hrpkom. Stvarajući taj radio zapis u jednom trenutku dosjetili smo se nazvati Ipiteka, poglavicu Masaija, Ipitek nas je povezao na neobičan način s njegovim narodom i Afrikom. i ovaj zapis je još jedan u nizu "naših brisanja granica" koje su tu radi omeđivanja država. Sjetit ćemo se ljepota i neobičnosti kultura, povijesti, običaja, ali susreti s ljudima su jedine istinske dodirne točke sa svih putovanja.

Autorici emisije je Vesni Jurić Rukavina za "Prstom po globusu" dodijeljena posebna Zahvalnica 2013.

Povelja 2016. "Marco Polo" FIJET-a Hrvatska, koji je dio najstarijega svjetskog profesionalnog udruženja turističkih novinara i pisaca o turizmu "FIJET".

U formi radio dokumentarne drame u kojoj je prilagodila putopis iz Istre o Vrćinu, za "Zaboravljenu gradinu" osvojila kao prvi autor na Međunarodnom festivalu igrane i dokumentarne radiodrame Prix Marulić, treću nagradu, 2016.g.  

2017. uručena joj je međunarodna turističke nagrade POVELJA FEST 2017. Nagrada se dodjeljuje na temelju ocjene i obrazloženja Povjerenstva turističkih novinara, a dodjeljuje je Europski savez turističkih novinara (FEST) iz Rima. Vesna Jurić Rukavina već niz godina na HRT – Radiju Sljeme uređuje i vodi radijski putopis Prstom po globusu, a nagradu je osvojila za dugogodišnje promicanje turizma i baštine u sklopu te emisije te zbog angažiranosti u Svjetskoj federaciji novinara u turizmu i putopisaca. Riječ je o međunarodnoj nagradi utemeljenoj prije 35 godina u Rimu.

 

Jedna sličica iz Kenije - repriza iz 2008. 2021-07-04

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Prstom po globusu

Radio putopis obilježen je zapažanjima, dojmovima i razmišljanjima o svemu što zaokuplja autoričinu pažnju na putovanju. Riječ je najčešće i o potpuno nepoznatom ili tek otkrivenom. Vesna Jurić Rukavina "svojim" prstom iz tjedna u tjedan donosi nove priče iz Hrvatske ili svijeta.

Poslušajte u Slušaonici