Hrvatski radio

Radio Sljeme

Kanada - Od Toronta do Vode koja grmi 13.09.2020.

13.09.2020.

13:30

Autor: Hrvatski Radio

default error photo

Kanada se ljudima brzo se uvuče pod kožu. Raznolika je i ugodna za življenje. Mnogi će reći i kako je najbolja za život. Priča o Kanadi ima mnogo. Od grada do grada, od područja do područja. I kad bi snove čovjek svoje po volji ispunio onda bi bilo lijepo otići od kolovoza do travnja na područje Yukona kad na kanadskom nebu glavnu riječ vodi polarna svjetlost. Za one koji vole neonske tonove zelene i žute, Kanađani će preporučiti da se mora do Manitobe. Držim jedan kamenčić (suvenir) na svojoj polici punoj kamenja iz svijata, i jedan s Rocky Mountainsa . Treba se vratiti jednom u tu zemlju i ispričati još jednu priču u kojoj će svoje mjesto dobiti i Indijanci.

Za ovaj „Prstom po globusu“, Đani Stipaničev pjevač, glumac i glazbenik podjelio je uz jednu kavu svoju priču o Kandi. Obišli smo bez plana nekoliko područja i gradova. Umjesto da smo se skrasili na jednom mjestu kao da nas je Toronto grad pun vjetra, otpuhnuo dalje. Ili je za sve kriv bio CN toranj, koji je dvostruko viši od Eiffelova tornja. Kako kaže Đani, on je ipak začepio oči. Ja nisam imala takvu potrebu jer ne podnosim takve visine nebodera…iako možda čovjeku bude poslije žao, ali ionako uvijek netko ima fotografiju pa vidim. No, odluka je bila da se držimo tla u zemlji jezera u kontaktu s ljudima koji govore i francuski i engleski i koji imaju u govoru jednu neobičnu nacionalnu poštapalicu „eh“ koja dolazi na kraju rečenice i znači “Jel’ tako?”. To me podsjetilo i na neke naše poštaplice u Zagrebu. Onaj naš „ne“ je zapravo to isto „Kaj nije tak?“.  Jednostavnost i red u čarobnoj Kanadi, koloritnoj posebice u jesen uz neko jezero nezaboravna je slika koju nosiš kao i obvezni suvenir sprešan javorov list u nekom od turističkih vodiča kroz Kanadu. I pjesma je nezaobilazna. Ovog puta najviše nam odgovara ipak Everything I Do I Do It for You i Bryan Adams.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Prstom po globusu

Radio putopis obilježen je zapažanjima, dojmovima i razmišljanjima o svemu što zaokuplja autoričinu pažnju na putovanju. Riječ je najčešće i o potpuno nepoznatom ili tek otkrivenom. Vesna Jurić Rukavina "svojim" prstom iz tjedna u tjedan donosi nove priče iz Hrvatske ili svijeta.

Poslušajte u Slušaonici