Hrvatski radio

Radio Sljeme

Livno 14.03.2021.

14.03.2021.

13:30

Autor: Hrvatski Radio

default error photo

Čarolija Livna je u ljudima! I sve rijeke, planine i sve ljepote samo su ures dobrote koje sam susretala u stvaranju priče o tom gradu umjetnika, nogometaša, ljubitelja svega svoga.

Livno je grad u jugozapadnom dijelu Bosne i Hercegovine koji graniči s Republikom Hrvatskom. Jedan je od najstarijih gradova na širem području. Prvo pisano spominjanje njegova imena seže u daleku 892. godinu. 

Livno ima tri rijeke Bistrica, Žabljak i Sturba. Moj suhodač Livnom, gospodin Jozo Puškarm ima neobično lijepo dvorište. Naime, u njegovom dvorištu je i rijeka! Mnogo toga ima Livno, i nadaleko poznati sir, al kao i obično ljudi su ti koji čine ljepotu ovih zapisa, pa tako i ovoga puta. 

Livno ima bogatu kulturnu tradiciju. Jedna od najznačajnijih kulturnih ustanova je Franjevački muzej i galerija Gorica u kojem je smještena sakralna, arheološka, numizmatička i zbirka starog oružja. U galeriji je stalni postav najpoznatijeg livanjskog slikara Gabrijela Jurkića. 

Ono po čemu je Livno ipak najpoznatije je stoljetna tradicija na daleko poznatog livanjskog sira. Osima tradicije u proizvodnji mlijeka i mliječnih proizvoda, kvalitetu sira uvjetovali su posebni klimatski uvjeti, prirodni pašnjaci i livade te raznolikost vegetacije, a ono što se nosi kao nezaboravna slika su i krda poludivljih konja, koji su i tema medija diljem svijeta. 

 

Autorici emisije je Vesni Jurić Rukavina za "Prstom po globusu" dodijeljena posebna Zahvalnica 2013. Povelja 2016. "Marco Polo" FIJET-a Hrvatska, koji je dio najstarijega svjetskog profesionalnog udruženja turističkih novinara i pisaca o turizmu "FIJET".

U formi radio dokumentarne drame u kojoj je prilagodila putopis iz Istre o Vrćinu, za "Zaboravljenu gradinu" osvojila kao prvi autor na Međunarodnom festivalu igrane i dokumentarne radiodrame Prix Marulić, treću nagradu, 2016.g.  

2017. uručena joj je međunarodna turističke nagrade POVELJA FEST 2017. Nagrada se dodjeljuje na temelju ocjene i obrazloženja Povjerenstva turističkih novinara, a dodjeljuje je Europski savez turističkih novinara (FEST) iz Rima. Vesna Jurić Rukavina već niz godina na HRT – Radiju Sljeme uređuje i vodi radijski putopis Prstom po globusu, a nagradu je osvojila za dugogodišnje promicanje turizma i baštine u sklopu te emisije te zbog angažiranosti u Svjetskoj federaciji novinara u turizmu i putopisaca. Riječ je o međunarodnoj nagradi utemeljenoj prije 35 godina u Rimu.

 

LIVNO 2021-03-14

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Prstom po globusu

Radio putopis obilježen je zapažanjima, dojmovima i razmišljanjima o svemu što zaokuplja autoričinu pažnju na putovanju. Riječ je najčešće i o potpuno nepoznatom ili tek otkrivenom. Vesna Jurić Rukavina "svojim" prstom iz tjedna u tjedan donosi nove priče iz Hrvatske ili svijeta.

Poslušajte u Slušaonici