Hrvatski radio

Radio Sljeme

London - repriza 13.06.2021.

13.06.2021.

13:30

Autor: Hrvatski Radio

default error photo

U 194. radioputopisu Vesna Jurić Rukavina s Davorom Krznarom počinje svoj hod po ulicama Londona, trgovima i parkovima, na rubu četvrti Clarkenwell, koju je Charles Dikens opisivao u svojim romanima. Povijest Londona počinje na obalama Temze, s Rimljanima. Nazvali su ga Londinium. Jezgra Londona, drevni londonski City zadržala je svoje srednjovjekovne granice i danas , a od 19. stoljeća, naziv “London” odnosi se i na područje koje se razvilo oko grada. London je danas jedan od najvećih svjetskih političkih, financijskih, kulturnih i sportskih središta. Bio je domaćin Olimpijskih igara 1908. i 1948., te 2012. U Londonu se nalaze četiri mjesta svjetske baštine: Londonski Tower, povijesno naselje u Greenwichu, Botanički vrt u Kewu, i područje koje sadrži Westminstersku palaču i opatiju, te crkvu Svete Margarete. London je grad parkova, i to je jedna od najznačajnijh karakteristika londonskog urbanizma. Slavni su to parkovi, posebno najveći u središnjoj zoni grada, Royal Parks, Hyde Park, i Regent's Park ili u samom središtu grada koji su manji ali prelijepi Green Park i St. James's Park. London je i grad rijeke i mostova na Temzi, Big Bena i Parlamenta čija je slika odavno prepznatljiva u cijelom svijetu svojom pompoznošću građevne koja je tako mirna kad se gleda prema pročelju, a unutra nećemo zavirivati. Grad je to svjetski prepoznatljivih trgova, muzeja i galerija... Od građevna starih još u ovaj uvodni mozaik stavljam baroknu Katedralu Svatog Pavla, poznatoj i po mnogim velikim ceremonijama, kao što su pogreb Winstona Churchilla 1965. i vjenčanje princa Charlesa i lady Diane Spencer 1981. godine. U uvodni mozaik stavljm i nezaobilaznu palaču Buckingham...Davor Krznar živi više od 15 godina u Londonu, radi kao glavni konobar i manager u restoranu svjetskog glasa MORO, najprije smo se sastali u tom predjelu Londona, na rubu četvrti zvane Clarkenwell -a koje je Charles Dikens opisivao u svojim romanima.

Autorici emisije je Vesni Jurić Rukavina za "Prstom po globusu" dodijeljena posebna Zahvalnica 2013.

Povelja 2016. "Marco Polo" FIJET-a Hrvatska, koji je dio najstarijega svjetskog profesionalnog udruženja turističkih novinara i pisaca o turizmu "FIJET".

U formi radio dokumentarne drame u kojoj je prilagodila putopis iz Istre o Vrćinu, za "Zaboravljenu gradinu" osvojila kao prvi autor na Međunarodnom festivalu igrane i dokumentarne radiodrame Prix Marulić, treću nagradu, 2016.g.  

2017. uručena joj je međunarodna turističke nagrade POVELJA FEST 2017. Nagrada se dodjeljuje na temelju ocjene i obrazloženja Povjerenstva turističkih novinara, a dodjeljuje je Europski savez turističkih novinara (FEST) iz Rima. Vesna Jurić Rukavina već niz godina na HRT – Radiju Sljeme uređuje i vodi radijski putopis Prstom po globusu, a nagradu je osvojila za dugogodišnje promicanje turizma i baštine u sklopu te emisije te zbog angažiranosti u Svjetskoj federaciji novinara u turizmu i putopisaca. Riječ je o međunarodnoj nagradi utemeljenoj prije 35 godina u Rimu.

 

LONDON 2021-06-13

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Prstom po globusu

Radio putopis obilježen je zapažanjima, dojmovima i razmišljanjima o svemu što zaokuplja autoričinu pažnju na putovanju. Riječ je najčešće i o potpuno nepoznatom ili tek otkrivenom. Vesna Jurić Rukavina "svojim" prstom iz tjedna u tjedan donosi nove priče iz Hrvatske ili svijeta.

Poslušajte u Slušaonici