Hrvatski radio

Radio Sljeme

Nepoznata Rusija: Moskva i Slika Druga - Metroi kao svjetski unikat 01.03.2020.

01.03.2020.

13:30

Autor: Hrvatski Radio

default error photo

Moskva je zaista posebna. Razmišljam i na ovaj način - koliko god živjela (ipak) u sjeni nenadmašivo raskošnog Sankt Peterburga ona ima toliko posebnosti i ljepota, pa ću izgovoriti onu istu rečenicu – koliko dana bi čovjeku trebalo da obiđe sve što bi htio? Muzeji, galerije, kazališta, kina, grandiozne zgrade, vrtovi i parkovi sa šumama, jezerca u sred grada. No, svakom putniku, turistu nezaobilazan je ulazak u svijet metroa. Tu u prometnom krvotoku grada, milijuni putnika svaki dan susreću se s licima radnika svih profesija i zanata, boraca u ideološkom zanosu, rodova Crvene armije, ali i inteligencije. Zastaje dah od mozaika, mramora, reljefa, statua, slika i raskošnih kristalnih lustera u postajama podzemne željeznice. I tako Moskovski metro postaje svjetski unikat.

Moja vodičica i suhodačica je i dalje Maria Khairova, svaki put je sve vedrija ali i užurbanija – malo je vremena ili moja prijateljica prevoditeljica i povjesničarka, te promotorica Ruske kulture, a konačno i naša sugrađanka koja baš s ponosom izgovara da je Zagrepčanka iako rođena Moskovljanja poprima sve više karakteristike moskovljanske užurbane žene, brzog govora i specifičnog akcenta.

I dalje smo u središtu Moskve oko „njene“ Tverske ulice, najstarije blizu Crvenog trga i oko Kremlja jer tu je nešto što je ostalo iz prošlog zapisa - Ivanov zvonik. On ulijeva sigurnost – dok ga vidiš znaš di si!

A onda – metro, pa kolodvor, pa jedan trg i Puškin i njegova Natalija koja ga nikad nije prestala voljeti… 

Moskvu je teško usporediti s drugim svjetskim metropolama. Sljubila je tradicionalnu Rusiju, sovjetsko vrijeme i moderno u svim sferama života i kulture.

 

 

Autorici emisije je Vesni Jurić Rukavina za "Prstom po globusu" dodijeljena posebna Zahvalnica 2013. "Marco Polo". Povelja 2016. "Marco Polo" FIJET-a Hrvatska, koji je dio najstarijega svjetskog profesionalnog udruženja turističkih novinara i pisaca o turizmu "FIJET". U formi radio dokumentarne drame u kojoj je prilagodila putopis iz Istre o Vrćinu, za "Zaboravljenu gradinu" osvojila kao prvi autor na Međunarodnom festivalu igrane i dokumentarne radiodrame Prix Marulić, treću nagradu, 2016.g.  2017. uručena joj je međunarodna turističke nagrade POVELJA FEST 2017. Nagrada se dodjeljuje na temelju ocjene i obrazloženja Povjerenstva turističkih novinara, a dodjeljuje je Europski savez turističkih novinara (FEST) iz Rima. Vesna Jurić Rukavina već niz godina na HRT – Radiju Sljeme uređuje i vodi radijski putopis Prstom po globusu, a nagradu je osvojila za dugogodišnje promicanje turizma i baštine u sklopu te emisije te zbog angažiranosti u Svjetskoj federaciji novinara u turizmu i putopisaca. Riječ je o međunarodnoj nagradi utemeljenoj prije 35 godina u Rimu.

Autorica (scenaristica i urednica )je dokumentarno filma  „Istraske freske – Jedno vrijeme za sva vremena“ koji je na Međunarodnom festivalu 7. Zagreb TourFilm Festivalu osvojio je drugo mjesto u kategoriji Hrvatski dokumentarni film do 60 minuta.

 

 

 

 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Prstom po globusu

Radio putopis obilježen je zapažanjima, dojmovima i razmišljanjima o svemu što zaokuplja autoričinu pažnju na putovanju. Riječ je najčešće i o potpuno nepoznatom ili tek otkrivenom. Vesna Jurić Rukavina "svojim" prstom iz tjedna u tjedan donosi nove priče iz Hrvatske ili svijeta.

Poslušajte u Slušaonici