Hrvatski radio

Radio Sljeme

Ogulinske crtice 03.10.2021.

03.10.2021.

13:30

Autor: Hrvatski Radio

default error photo

Do Ogulina smo stigli lokalnim cestama kako bi razgledali sve ljepote kraja koji nit je Lika, ni Korudun, ni Gorski kotar. Kutić ljepote za sebe. Nadvio se nad Ogulinom Klek, nadaleko poznat planinarima ali i ljubiteljima bajki i legendi. I to je posebna impresija. Jedino mi nije jasno kako je u ove krajeve zalutao kraljević Marko, koji tamo spava? Iako jesen odmiče, toga dana blistao je Ogulin okupan suncem. Odisao je posebnom mirnoćom, čistoćom ulica i uređenim površinama, potpuno spreman za dobrodošlicu svakog putnika, turista, znatiželjnika. Više...

Ogulinske crtice nastale su u Đulinom vrtu, nedalekom ponora u kojeg se bacila nesretna djevojka zbog svoga Milana koji i danas plače. Milan se lijepo u profilu ocrtava u stijenama, a suze mu odlaze u nepregledne špilje na kojima počiva Ogulin. Svakako je i to jedan od rariteta toga grada, koji ima svoj lijepi Frankopanski kaštel s uređenim Zavičajnim muzejom. Od Japoda na ovamo, od ogulinskog zelja i masnice, kroz grad i sela ogulinska, povijest i sadašnjost provela me moja suhodačica i suputnica, ravnateljica Zavičajnog muzeja Ana Krznarić. Naučila me govoriti po ogulinski, kako treba znati lunjati između Sabljka i Šmitova jezera, kad treba popiti vilinsku vodu a kad doći i upoznati poneku vješticu iz cijelog svijeta. Živi Ogulin i mami ljude, u čaroliji zbilje i Ivaninih bajki s pogledom u budućnost. I bude čovjek sretan u Ogulinu jer zbog svega napuni radošču srce svoje.  

 

 

Autorici emisije je Vesni Jurić Rukavina za "Prstom po globusu" dodijeljena posebna Zahvalnica 2013., te Povelja 2016. "Marco Polo" FIJET-a Hrvatska, koji je dio najstarijega svjetskog profesionalnog udruženja turističkih novinara i pisaca o turizmu "FIJET".

U formi radio dokumentarne drame u kojoj je prilagodila putopis iz Istre o Vrćinu, za "Zaboravljenu gradinu" osvojila kao prvi autor na Međunarodnom festivalu igrane i dokumentarne radiodrame Prix Marulić, treću nagradu, 2016.g.  

2017. uručena joj je međunarodna turističke nagrade POVELJA FEST 2017. Nagrada se dodjeljuje na temelju ocjene i obrazloženja Povjerenstva turističkih novinara, a dodjeljuje je Europski savez turističkih novinara (FEST) iz Rima. Vesna Jurić Rukavina već niz godina na HRT – Radiju Sljeme uređuje i vodi radijski putopis Prstom po globusu, a nagradu je osvojila za dugogodišnje promicanje turizma i baštine u sklopu te emisije te zbog angažiranosti u Svjetskoj federaciji novinara u turizmu i putopisaca. Riječ je o međunarodnoj nagradi utemeljenoj prije 35 godina u Rimu.

 

Ogulinske crtice 2021-10-03

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Prstom po globusu

Radio putopis obilježen je zapažanjima, dojmovima i razmišljanjima o svemu što zaokuplja autoričinu pažnju na putovanju. Riječ je najčešće i o potpuno nepoznatom ili tek otkrivenom. Vesna Jurić Rukavina "svojim" prstom iz tjedna u tjedan donosi nove priče iz Hrvatske ili svijeta.

Poslušajte u Slušaonici