Hrvatski radio

Radio Sljeme

PARKOVNA TERASA GRADA - ROKOV PERIVOJ 28.02.2021.

28.02.2021.

13:30

Autor: Hrvatski Radio

default error photo

Jedna od zagrebačkih zapisa nastao je u otkrivanju tajni Rokovog perivoja. Mir i tišina nadahnuli su mnoge umjetnike na tom prostoru za kojeg mnogi kažu da je najromantičniji brežuljak koji spaja Donji i Gornji grad.

Rokov perivoj jedan je od najljepših dijelova Zagreba. U svim godišnjim dobima privlači u svojoj izoliranosti i dobar dobar je za bijeg od gradske vreve i užurbanosti. Idealan brežuljak za odmor i šetnju. Na prostoru nekadašnjeg katoličkog i židovskog groblja, nakon izgradnje središnjeg gradskog groblja, sagrađeno je tu više vila čiji su stanari u prošlosti bitno utjecali na kulturni život grada i Hrvatske. 

Na Rokovom perivoju je i kapela istoimenog sveca u kojoj se na blagdan sv. Roka služe mise. Nakon obnove ambijent je puno ugodniji, uvjerit ćete se i sami. Zagrepčani su kapelu podignuli u 17. stoljeću zavjetujući se protiv kuge.

Središnji, parkovni prostor perivoja relativno je dobro održavan. Njegov glavni prostorni naglasak je Frangešov zdenac "Elegija".  Priča je nastala u hodu s kolegom novinarom Ivanom Taševom novinarom, jednim od inicijatora oživljavanja i stručnog vodstva Rokovim perivojem građana Zagreba i turista. 

PARKOVNA TERASA GRADA - ROKOV PERIVOJ 27.11.2016. 2021-02-28

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Prstom po globusu

Radio putopis obilježen je zapažanjima, dojmovima i razmišljanjima o svemu što zaokuplja autoričinu pažnju na putovanju. Riječ je najčešće i o potpuno nepoznatom ili tek otkrivenom. Vesna Jurić Rukavina "svojim" prstom iz tjedna u tjedan donosi nove priče iz Hrvatske ili svijeta.

Poslušajte u Slušaonici