Hrvatski radio

Radio Sljeme

Pogled s Uhuru Peaka 24.10.2021.

24.10.2021.

13:30

Autor: Hrvatski Radio

default error photo

Naš cilj je Kilimanjaro najviša je planina u Tanzaniji. Iz daljine nalikuje na pravilan stožac, no zapravo to su dva vulkana, Kibo i Mawenzi, međusobno udaljeni desetak kilometara. Najviši vrh (5895 m) nalazi se na rubu prvog vulkana i prvi put ga je osvojio Nijemac Hans Meyer koji ga je nazvao po njemačkom caru Kaiser Wilhelm Spitz. Danas on nosi ime Uhuru Peak, što u prijevodu znači Vrh slobode. Do Vrha Slobode stižemo sa Željkom Grbac. Maksimalno zadržavanje je 15 minuta zbog visine koja se teško podnosi. Put do vrha je neobičan i stiže se po stazi koja vodi kroz četiri vegetacijske zone.

Autorici emisije je Vesni Jurić Rukavina za "Prstom po globusu" dodijeljena posebna Zahvalnica 2013.

Povelja 2016. "Marco Polo" FIJET-a Hrvatska, koji je dio najstarijega svjetskog profesionalnog udruženja turističkih novinara i pisaca o turizmu "FIJET".

U formi radio dokumentarne drame u kojoj je prilagodila putopis iz Istre o Vrćinu, za "Zaboravljenu gradinu" osvojila kao prvi autor na Međunarodnom festivalu igrane i dokumentarne radiodrame Prix Marulić, treću nagradu, 2016.g.  

2017. uručena joj je međunarodna turističke nagrade POVELJA FEST 2017. Nagrada se dodjeljuje na temelju ocjene i obrazloženja Povjerenstva turističkih novinara, a dodjeljuje je Europski savez turističkih novinara (FEST) iz Rima. Vesna Jurić Rukavina već niz godina na HRT – Radiju Sljeme uređuje i vodi radijski putopis Prstom po globusu, a nagradu je osvojila za dugogodišnje promicanje turizma i baštine u sklopu te emisije te zbog angažiranosti u Svjetskoj federaciji novinara u turizmu i putopisaca. Riječ je o međunarodnoj nagradi utemeljenoj prije 35 godina u Rimu.

 

Pogled s Uhru Peaka 2021-10-24

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Prstom po globusu

Radio putopis obilježen je zapažanjima, dojmovima i razmišljanjima o svemu što zaokuplja autoričinu pažnju na putovanju. Riječ je najčešće i o potpuno nepoznatom ili tek otkrivenom. Vesna Jurić Rukavina "svojim" prstom iz tjedna u tjedan donosi nove priče iz Hrvatske ili svijeta.

Poslušajte u Slušaonici