Hrvatski radio

Radio Sljeme

Priče iz Danske - reprize 01.08.2021.

01.08.2021.

13:30

Autor: Hrvatski Radio

default error photo

Kraljevina Danska najmanja je i najjužnija skandinavska država, ima više od 400 otoka, a politički joj pripadaju i Grenland te Farski otoci. Danska je poput spojnice između Skandinavije i ostatka Europe, a nekada je bila poznata i kao ”čuvar Baltika’. Glavni grad je je Kopenhagen, a najstariji grad je Ribe koji datira iz 810. godine. Danska ima svoju "rodovnicu". Riječ je o velikom Temeljnom kamenu koji objavljuje ujedinjenje Danske za kralja Haralda oko 980. godine. Vikinškim runama je napisano: „Kralj Harald napravio je ovaj spomenik u spomen na svog oca Gorma i majke Thyre. Onaj Harald koji je osvojio za sebe čitavu Dansku i Norvešku te preobratio Dance na kršćanstvo“.

S pijanisticom i pedagoginjom Tamarom Jurkić Sviben nastao je 313. radio putopis uz note Carla Augusta Nielsena u zemlji punoj bogatstva i jednostavnosti u skromnosti.

Kraljevina Danska najmanja je i najjužnija skandinavska država, ima više od 400 otoka, a politički joj pripadaju i Grenland te Farski otoci. Danska je poput spojnice između Skandinavije i ostatka Europe, a nekada je bila poznata i kao ”čuvar Baltika’. Glavni grad je je Kopenhagen, a najstariji grad je Ribe koji datira iz 810. godine.  

Danska ima svoju "rodovnicu". Riječ je o velikom Temeljnom kamenu koji objavljuje ujedinjenje Danske za kralja Haralda oko 980. godine. Vikinškim runama je napisano: „Kralj Harald napravio je ovaj spomenik u spomen na svog oca Gorma i majke Thyre. Onaj Harald koji je osvojio za sebe čitavu Dansku i Norvešku te preobratio Dance na kršćanstvo“.  

Sve do 11. stoljeća Danci su bili poznati kao Vikinzi, zajedno s Norvežanima i Šveđanima, koji su kolonizirali, napadali i trgovali u svim dijelovima Europe. Danski je dominantan jezik u cijeloj zemlji s 5,5 milijuna stanovnika. Riječ je o 8 jezika, od kojih je 7 živih, a za jednog nije poznato da itko njime govori, pa se smatra izumrlim, to je putinički danski (rodi, rotwelsch). Danski je nacionalni jezik u Danskoj i Grenlandu, a njemački standardni i ferojski, regionalno službeni u Danskoj. 

Najgušće su naseljeni šira okolica glavnog grada gdje živi više od trećine stanovništva, zatim istočna obala Jyllanda, dok su njegovi zapadni dijelovi najrjeđe naseljeni. Po vjeroispovijesti 84% stanovnika su evangelici koji pripadaju Danskoj Narodnoj Crkvi (Den Danske Folkekirke). O Kraljevini Danskoj imam raznih asocijacija. 

To su Lego kocke su jedne od najpoznatijih igračaka na svijetu i naravno Legoland, čitav grad napravljen od lego kockica. Kad smo već kod igračaka onda bez ozira na dob, barem je tako u mom slučaju volim i dalje Hansa Christiana Andersena , najpoznatijeg pisca dječjih bajki, koji je rođen 1805. godine u danskom mjestu Odense.

Pa kad smo kod slavnih prisjetimo se filmskog redatelja Larsa von Triera, fizičara i dobitnika Nobelove nagrade Niels Bohr te slikara Emila Noldea.

S pijanisticom i pedagoginjom Tamarom Jurkić Sviben nastaje 313. radio putopis uz note Carla Augusta Nielsena

 

 

 

 

 

 

Autorici emisije je Vesni Jurić Rukavina za "Prstom po globusu" dodijeljena posebna Zahvalnica 2013.

Povelja 2016. "Marco Polo" FIJET-a Hrvatska, koji je dio najstarijega svjetskog profesionalnog udruženja turističkih novinara i pisaca o turizmu "FIJET".

U formi radio dokumentarne drame u kojoj je prilagodila putopis iz Istre o Vrćinu, za "Zaboravljenu gradinu" osvojila kao prvi autor na Međunarodnom festivalu igrane i dokumentarne radiodrame Prix Marulić, treću nagradu, 2016.g.  

2017. uručena joj je međunarodna turističke nagrade POVELJA FEST 2017. Nagrada se dodjeljuje na temelju ocjene i obrazloženja Povjerenstva turističkih novinara, a dodjeljuje je Europski savez turističkih novinara (FEST) iz Rima. Vesna Jurić Rukavina već niz godina na HRT – Radiju Sljeme uređuje i vodi radijski putopis Prstom po globusu, a nagradu je osvojila za dugogodišnje promicanje turizma i baštine u sklopu te emisije te zbog angažiranosti u Svjetskoj federaciji novinara u turizmu i putopisaca. Riječ je o međunarodnoj nagradi utemeljenoj prije 35 godina u Rimu.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Prstom po globusu

Radio putopis obilježen je zapažanjima, dojmovima i razmišljanjima o svemu što zaokuplja autoričinu pažnju na putovanju. Riječ je najčešće i o potpuno nepoznatom ili tek otkrivenom. Vesna Jurić Rukavina "svojim" prstom iz tjedna u tjedan donosi nove priče iz Hrvatske ili svijeta.

Poslušajte u Slušaonici