Hrvatski radio

Radio Sljeme

Schwarzwald - očaravajući gradovi i krajolici 09.02.2020.

09.02.2020.

13:30

Autor: Hrvatski Radio

default error photo

Nakon Bavarske put nas vodi u Schwarzwald, u prijevodu "crnu šumu". Ime potječe od tamne boje crnogoričnih šuma koje rastu u tom području. Na području Schwarzwalda nalazi se izvor rijeke Dunava. Schwarzwald je poznat po satovima s kukavicom, šumskom medu, torti s višnjama, šunki, lijepim kućama i rakiji od trešanja te neobičnim šeširima sa crvenim ili crnim ukrasima, naravno i Klinici.

Prvo nam je odredište Freiburg grad s oko četvrt milijuna ljudi, smješten na zapadnom rubu Crne šume. Zahvaljujući ljepotama grada, dinamičnom studentskom životu i naporima gradske uprave na očuvanju okoliša, Freiburg je posljednjih desetljeća postao vrlo poznat i atraktivan. Mnogobrojni atributi, koje je grad Freiburg stekao od osnivanja grada od strane loze Zaehringera 1120. godine i tijekom svoje duge povijesti, oslikavaju raznolikost ovog malog velegrada. Simbol grada je Freiburška katedrala sa 116 metara visokim gotičkim zvonikom.  Freiburg je poznat kao "eko grad", a postao je i dom industrije solarne energije i vodeće središte istraživanja i razvoja zelene energije. Na ovom putovanju s inž. strojartva Radoslavom Karleušom, vrlo aktivnim zagrebačkim umirovljenikom, zaljubljenikom u rijeke i mostove odlazimo diljem Schwarzwalda, a onda jednim drvenim mostićem odšetat ćemo u Švicarsku. 

 

 

 

Autorici emisije je Vesni Jurić Rukavina za "Prstom po globusu" dodijeljena posebna Zahvalnica 2013.

Povelja 2016. "Marco Polo" FIJET-a Hrvatska, koji je dio najstarijega svjetskog profesionalnog udruženja turističkih novinara i pisaca o turizmu "FIJET".

U formi radio dokumentarne drame u kojoj je prilagodila putopis iz Istre o Vrćinu, za "Zaboravljenu gradinu" osvojila kao prvi autor na Međunarodnom festivalu igrane i dokumentarne radiodrame Prix Marulić, treću nagradu, 2016.g.  

2017. uručena joj je međunarodna turističke nagrade POVELJA FEST 2017. Nagrada se dodjeljuje na temelju ocjene i obrazloženja Povjerenstva turističkih novinara, a dodjeljuje je Europski savez turističkih novinara (FEST) iz Rima. Vesna Jurić Rukavina već niz godina na HRT – Radiju Sljeme uređuje i vodi radijski putopis Prstom po globusu, a nagradu je osvojila za dugogodišnje promicanje turizma i baštine u sklopu te emisije te zbog angažiranosti u Svjetskoj federaciji novinara u turizmu i putopisaca. Riječ je o međunarodnoj nagradi utemeljenoj prije 35 godina u Rimu.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Prstom po globusu

Radio putopis obilježen je zapažanjima, dojmovima i razmišljanjima o svemu što zaokuplja autoričinu pažnju na putovanju. Riječ je najčešće i o potpuno nepoznatom ili tek otkrivenom. Vesna Jurić Rukavina "svojim" prstom iz tjedna u tjedan donosi nove priče iz Hrvatske ili svijeta.

Poslušajte u Slušaonici